Förberedelser inför hemförlossningen och bebisens ankomst

Vi har börjat förbereda sakta men säkert inför både hemförlossningen och bebisens ankomst. Dels skriver jag det här inlägget för det kan vara roligt att läsa, dels för att det är värdefullt för mig att ha det nedskrivet men också för att det kan vara värdefullt för den som planerar att själv föda hemma att ta del av.

Vad behöver man egentligen inför en hemförlossning då? Ja, ska man föda med hembarnmorskor så brukar de ha ganska goda råd vad som kan vara bra att ordna med. Det vi själva valt att fixa är följande:

* En steril sax och band för navelsträngen.
– Detta har vi valt att be vår barnmorska på MVC att ordna för oss och har nu även fått ett litet kit med hem. Detta är om hembarnmorskorna av någon anledning inte skulle närvara under förlossningen och vi behöver klippa navelsträngen efteråt.
* En uppblåsbar nackkudde som man brukar ha som stöd om man vill sova vid flygresor o.dyl.
– Detta har jag valt att införskaffa då jag under förra förlossningen uppskattade starkt att bara kunna flyta i vattnet för total avslappning. För att kunna göra detta behövde jag dock något stöd för nacken, för när värkarna kommer är det svårt att inte spänna sig så pass att man fortfarande behåller flytförmågan. Detta hjälpte Raven mig med förra förlossningen men om hen skulle behöva ge barnen uppmärksamhet eller dylikt vill jag ha tillgång till ett alternativ. Plus att Raven slipper får kramp i armen som sist. Haha! Detta är inköpt och provat så jag vet att det känns skönt och funkar i förväg.
* Badkar (alternativt förlossningspool).
– Jag vill föda i vattnet då jag upplever att värkarna blir betydligt mindre intensiva där och värmen ger riktigt bra smärtlindring. Vi behöver inte fixa något på denna punkt då vi har ett badkar och då jag fött i badkar tidigare och tyckt det funkat bra så blir det samma sak denna gång. Tänkt på att om ni väljer att föda med förlossningspool att börja blåsa upp och fylla i poolen i god tid! Jag uppskattar tiden till ca 4 timmar om poolen ska hinna att både blåsas upp och fyllas. Jag planerade att föda i förlossningspool vid förra förlossningen men min förlossning tog bara ca 4 timmar och förlossningspoolen tog bara onödig tid från Raven som skulle sätta upp den. Badkaret var verkligen en räddare i nöden här för jag behövde verkligen komma ner i vatten bums när intensiteten i värkarna väl ökade. Vilket för mig var efter ca 2 timmar.
* Rena handdukar och lakan.
– Linneskåpet är fyllt med det som behövs. Man kan välja att använda några lakan och handdukar man inte är så rädd om. Handdukar för att värma och torka både sig själv och bebis efteråt. Lakan för att ha i sängen eller på den madrass man kanske vill lägga sig på efter förlossningen. När jag frågat säger de flesta att fläckarna går bort och vi kan ju tvätta i 90 grader om det skulle behövas så om man vill behålla handdukarna för att dem har mer att ge går det också fint. Jag kommer prova att tvätta handdukarna men vi har tillräckligt med handdukar hemma nu om det skulle bli så att något skulle behöva kastas i efterhand. Rena lakan vill jag kunna krypa ner i efter förlossningen i vår numer stora 2,7 meters säng där hela familjen sover tillsammans.
*
Madrasskydd.
   – Vi har valt att ha ett extra duschdraperi här hemma som vi kan lägga under lakanen i stora sängen för att skydda madrassen. Detta är om jag skulle vilja föda i sängen av någon anledning, då är detta bra att ha. Så madrasskyddet för att ha ytterligare en plats att välja att föda på.
* Pilatesboll.
   – Pilatesbollen är ett måste även under denna förlossning. Jag tror jag har väldigt mycket att tacka pilatesbollen för att förlossningsarbetet framskred så fort och bra sist. Jag har väldigt svårt att stå upp och röra mig under förlossningen, smärtan blir för intensiv helt enkel, men på pilatesbollen kunde jag guppa/gunga och samtidigt sitta ner. Det är utan tvekan en superbra investering och guld värt att åtminstone ha för att kunna prova. Om inte annat älskar barnen att leka med den. Haha!
* Underhållning för barnen.
   – Det här är något som är bra för oss som vet med oss att barnen kommer vara närvarande vid förlossningen. Jag kan inte veta hur lång denna förlossning blir och oavsett är det bra att barnen har något att sysselsätta sig med när det är dags. Det vi har tänkt ut är väl ny film/program som är för dem bekant men ändå nytt så det är tillräckligt intressant, några nya böcker/tidningar att ta fram när förlossningen drar igång, någon ny spännande leksak som de kan sysselsätta sig med på egen hand, pyssel de kan göra på egen hand som målarpennor och papper. Dem här sakerna är framförallt tänkta att ta till om/när man inte kan ge barnen full uppmärksamhet och dem för stunden inte hittar något eget att sysselsätta sig med.
* Musik.
– Förra gången hann jag aldrig sätta igång musik men det är skönt att ha igång om förlossningen tar lite tid. Därför blir det att ordna med lite olika slags musik så det finns lite att välja mellan beroende på humör och känsla vid tillfället. Att ha något att spela upp musiken på kan ju också vara bra men det har vi.
* Enkel och snabbfixad mat och snacks.
   – Att ha matrester i kylskåpet som man kan ge barnen om de är hungriga eller till sig själv och partnern kan vara klokt. Vi brukar alltid ha några matrester kvar i kylskåpet så det får vi se till att ha även inför förlossningen. Pålägg till olika slags mackor eller ingredienser för att kasta ihop en snabb iskall smoothie på frusen frukt/bär är inte heller en dum idé. Självklart lite färdigköpta snacks och frukt hemma är ett stort plus. Apelsinjuice är mums också, det får vi köpa in! Ja men kort och gott mat och snacks man tycker om, färdigt eller snabbfixat i kylskåp/frys/skåp.
* Bindor och kalsonger.
   – Ha stora bindor hemma för efter förlossningen då avslaget kommer. Avslaget är som mest den första veckan och avtar oftast något kommande tid tills det slutar helt efter 6-8 veckor. Direkt efter förlossningen är det skönt med ett par stora, stretchiga trosor alternativt kalsonger för att hålla bindan på plats men även för att det är mjukt, skönt och bekvämt! Och det vill man känna efter en förlossning, att det är bekvämt.
* Laddad kamera MED SD-kortet i.
   – Kameran var som tur var laddad förra gången men det där SD-kortet är viktigt att inte glömma bort! Det tar ett tag innan man upptäcker det. Men detta är såklart något vi har liggandes här hemma så kameran är ju med.
* Bärjsal/rebozo.
– Det finns olika tekniker man kan använda som smärtlindring med en sydamerikansk kortsjal kallad rebozo. En vanlig kort bärsjal borde också funka fint för ändamålet. En lång bärsjal kan man använda som gunga om man vill hänga upp någonstans eller göra en knut på och kasta knuten över dörren och låsa. På så vis kan man hänga i den som avslappning. Vi har både bärsjalar och en rebozo hemma om jag skulle vilja använda det som smärtlindring. Tryck här för att se ett exempel av många tekniker med rebozo.

Jag funderar på att ordna en förlossningsväska fast då i syfte med att ha allt samlat och lätthittat inför hemförlossningen. Om vi av något skäl skulle behöva åka in till sjukhuset så kan den väskan följa med dit också.
Det är väl dem här sakerna jag kan komma på att fixa här hemma. Det mesta har vi ju tillgång till då vi är i vårt egna hem. Det finns olja för massage, salva, läppcerat för torra läppar, böcker/tidningar och annan underhållning för den delen. Ja, det allra mesta vi skulle kunna tänkas behöva finns lättillgängligt.

Sedan har vi även gjort eller är på väg att göra en del förberedelser inför bebisen ankomst och kommande amning. Detta är några av de sakerna vi förberett och införskaffat:

* Bebiskläder i strl 50 och 56, tvättade och invikta i garderoben.
– Bodys
– Pyjamas
– Byxor
– Overall
– Sockar
– Tossor
– Mössa
– Vantar
– Kofta
– Hätta/tunn huvudbonad
– Halsskydd vid kyla
– Badbyxor (fr. 4-6 månaders ålder)
– Solhatt
* Amningskudde.
* Tvättbara amningsinlägg.
* Amningsbh:ar.
* Amningspump, vi har en elektrisk, men kan erkänna att den knappt använts vid någon tidigare amning men vi har en i alla fall.
* Stora bindor.
* Tygblöjor.
* Tvättlappar i tyg för blöjbyten.
* Tvättmedel som är skonsamt mot tygblöjorna.
* Naty blöjor (ekologiska) som vi väljer att använda nattetid
* Mandelolja om bebis får röd/torr rumpa eller att använda vid babymassage.
* Säng till bebisen, vi har utökat vår stora dubbelsäng med ytterligare 90cm där vi kommer sova.
* Liten filt, vi har gått om sådana här hemma.
* Litet madrasskydd att ha där bebisen sover vid eventuella blöjläckage.
* Bärsjal, detta är den viktigaste delen utöver bebis då! En ergonomisk bärsele funkar också fint och jag personligen har tyckt om att varva bärsele med sjal.
* Bärjacka, för att kunna bära barnet i sjalen med bara vanliga kläder. Det funkar fint även med en lite extra stor tjocktröja eller ens partners jacka om hen är större än en själv. Vi har båda varsin bärjacka här hemma men brukar varva bärjackan med tjocktröja vid varmare dagar.
* Skötbädd, vi har en sedan tidigare att använda och har tyckt det funkat bättre att ha en skötbädd vid bekväm nivå än att byta bebisen på sängen t.ex. med tanke på ryggen.

Det är nog det jag kan komma på just nu som vi har ordnat med men kan säkert ha glömt något mer som vi fixat eller behöver ordna. Om det är något ni undrar kring eller är nyfikna över är ni även välkomna att fråga nedan!

Spara

(Visited 13 times, 1 visits today)

Lämna gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.