Jag är gravid! Om graviditeten hittills och andra roliga fakta.

Det är alltså officiellt, jag bär på en tredje liten bebis i magen och vi väntar en bebis nästa vår! Vi var på RUL idag och allt såg fint ut, jag blev tillbakaflyttad 4 dagar och livmoderkakan ligger i framvägg. Det är också vad som gör att jag  inte känner bebisen särskilt mycket eller ofta än! Men den lever och rör sig bevisligen och jag har ju känt lite buffar här och var åtminstone. Jag tänkte att jag skulle besvara lite frågor om och kring graviditeten hittills. Jag kommer även berätta lite hur mina tankar går kring amning och förlossning denna gång.

Vilken vecka är du i?
– Jag är i v. 18+2 idag.

När är BF (=beräknat förlossningsdatum)?
– Det är den 31 mars.

Hur och när fick du reda på att du var gravid?
– Jag fick två streck, svagt men synligt, på graviditetsstickan i v. 3+3. Ett riktigt tidigt plus i jämförelse med de andra barnen!

img_5792
Svaga pluset v. 3+3. Dagen efter var strecket betydligt starkare!

Vem fick veta först om graviditeten?
– Jag har alltid berättat för RT först av alla om graviditeterna jag haft men denna gången ville jag överraska henom. Kul att prova något nytt liksom, haha! Så det hade varit mycket hysch hysch kring det hela innan jag berättade. Sedan var jag inne och la ut en bild på familjeliv där vi följde varandra tätt och spänt så tekniskt sätt berättade jag väl där först men den första IRL människan var RT.

Hur berättade du?
Vi skulle ta en promenad ner till stan hela familjen och jag väntar tålmodigt på det rätta tillfället att berätta. Humlan har somnat och Nyckelpigan kollar runt sittandes i vagnen så jag börjar med att ge RT en liten ask. Där i hittar RT en trollslända i form av ett smycke, därefter får hen ett litet kort med två trollsländor på där det står ”Jag är på väg…”. Det blir ett stort leende när hen ser det lilla smycket och Raven sa att när hen fick öppna kortet då fick hen bekräftat vad hen misstänkt. Vi kramas och mycket kärlek och stora leenden utbyts! Nyckelpigan tittar lite frågande vad som händer där bakom vagnen. Haha! Till sist får Raven det inslagna graviditetstestet där jag får responsen ”Åh men det är ju jätte tydligt”. Fler kramar utbytes! Det blev en fin stund.

img_5795
Graviditetstestet från v. 3+4 som RT fick se (taget bara dagen efter det första och så mycket starkare!).
img_5794
Lilla paketet och kortet RT fick.

Hur har du mått under de första 19 veckorna av graviditeten?
– Det tog ett par 2-3 veckor innan jag började känna av graviditeten så i början var jag väldigt osäker på om det verkligen var på riktigt. Graviditeten kändes inte på riktigt förrän efter ett privat ultraljud vi gjorde i v. 13+0. Väldigt lättad att se ett hjärta och en bebis! Efter det började det sjunka in på riktigt. Symtomen kom däremot innan dess, runt v. 7-8, och det började först med dålig aptit och att jag hade svårt med maten. Det mesta smakade annorlunda och det enda som gav en någotsånär tillfredsställelse i matväg var saker av sötare slag. Haha! Jag har haft cravings däremot. I tre veckors tid åt jag nästan dagligen vegansk fryspizza. Den smakade gudomligt! Men helt plötsligt efter den tiden så fick jag avsmak för dem igen och har inte velat ha en sedan v. 13! Haha! Det är lite speciellt det där med cravings, något jag inte upplevt under tidigare graviditeter. Illamående hade jag lite grann i kanske 3-4 veckors tid som kom och gick. Var tvungen att vara väldigt noga med att äta tillräckligt ofta och frukost med en gång annars blev jag illamående resten av dagen. Kissa ofta gjorde jag också i början och det var nog bland de tidigaste tecknen och jag dricker som en häst! Haha!

Vilket är det konstigaste symtomet du haft hittills?
– Jag kan inte äta banan eller champinjoner utan att få ont i magen. Två storfavoriter! Jag har tidigare känt av och fått ont av de här livsmedlen under perioder som ofta uppkommit i stressiga perioder av mitt liv i kombination med överkonsumtion. Men denna gången kan jag inte ens ta ett bett av banan t.ex. utan att få hemskt ont i ett par timmar efteråt. Jag har inte vågat äta banan nu på flera veckor!

När tror du att bebisen kommer födas?
– Om jag ska utgå ifrån när jag födde i tidigare graviditeter, vilket är svårt att inte jämföra med kan jag erkänna, så tror jag att det kommer blir en marsbebis. När i mars har jag ingen spontan tanke eller känsla kring däremot.

Vilken vecka har du fött i tidigare graviditeter?
– Med Nyckelpigan födde jag i v. 39+0 men mitt vatten gick kvällen innan i v. 38+6. Med Humlan födde jag i v. 38+6.

Hur långa har dina tidigare förlossningar varit?
– Förlossningen med Nyckelpigan kan du läsa här men från vattenavgång till att Nyckelpigan var ute passerade strax under 26 timmar. Förlossningen med Humlan kan du läsa om här men från första känning till att Humlan var ute var strax över 4 timmar. Ganska stor skillnad, haha!

Hur vill du föda denna gången?
– Jag vill föda hemma igen och jag vill föda med så få människor runtomkring mig som möjligt. Jag har inte bestämt än exakt hur jag vill ha förlossningen. Men jag vet att jag tyckte det var skönt att det var bara jag och RT där under Humlans förlossning. Har vi barnmorskorna på plats denna gången vill jag nog helst att de sitter i ett annat rum och har det trevligt under tiden och att jag kan be dem komma när jag känner ett behov av deras närvaro. Det ska finnas där snarare som en trygghet och inte som ett tvunget måste vid min sida. Jag vill absolut föda i vatten igen!

Vilka vill du ska närvara vid förlossningen?
– Jag förväntar mig att RT, barnen och eventuella hembarnmorskor kommer vara de personer som är i hemmet under förlossningen. Men i rummet jag föder i behöver inte alla vara.

Hur tänker du inför kommande amning?
– Jag kan erkänna att jag är lite orolig inför kommande amning. Jag ser inte fram emot smärtan och de första veckorna med att komma igång med amningen. När Humlan föddes var amningen riktigt tuff de första 4-6 veckorna. Jag fick riktigt svårbehandlade sår och taget, var trots min kunskap och den extrahjälp jag fick, väldigt svårt att rätta till. Jag kämpade otroligt mycket med detta! Såren var också svåra att få bort och det tog tid. Smärtan var såklart stor och det blev väldigt jobbigt att genomlida då det inte gav med sig i första taget. Jag vet att jag hela tiden sa att Humlan hade en sådan liten mun och det hade hon verkligen. Trots att hon gapade så stort hon kunde blev det inte helt rätt taget och framförallt positionen vid bröst var svår att få till perfekt, vilket krävdes för att inte nöta på såren.

I början när man ammar ett helt nytt barn också så är det lite svårt att få till amningspositionerna trots att man redan ammat ett barn innan det! Jag förstod dock att det förmodligen låg något i den biten att Humlans mun var liten och att det gjorde det svårare, inte så att det inte gick för det gjorde det men det krävde en hel del finess/teknik. Dels tror jag vi fick till taget och positionen så småningom just för att hon växte, munnen likaså och vi började vänja oss vid att lära känna varandra och vad som funkade vid amningen. Något jag däremot ser tillbaka till och jag borde, på något konstigt vänster bland alla hormoner och smärta (haha!), insett är att Humlan mest troligt hade ett lite för kort läppband på överläppen. Hon fick alltid överläppen insugen vid amningarna trots stora fina gap. Jag råkade även kika i munnen på henne för någon vecka sedan och visst har hon ett kort läppband! Hon har annorlunda läppband om jag jämför med Nyckelpigan och oss vuxna i alla fall och det stämmer överens med de bilder jag sätt med för korta läppband. Tänk om jag vetat det då! Men förhoppningsvis är det inget som påverkar något annat än, som i vårat fall, amningen.

Trots att jag är väldigt kunnig inom amning och utbildad så har även jag oro inför kommande amning utifrån mina tidigare erfarenheter och vad jag har fått tampas med. Kunskapen är däremot skön att ha med sig och vetskapen om vart jag kan vända mig finns alltid där. Den som borde uppmärksammat läppbandet är ju egentligen vårdpersonalen men det var aldrig någon som tittade på något sådant och jag visste inte ens på den tiden att för kort läppband var en grej och att det kunde ställa till det med amningen.

cimg2332
En 2 veckor gammal Nyckelpiga. Här har amningen börjat vända med äldsta barnet till att bli smärtfritt.
img_0631
En alldeles nyfödd, inte ens en timme gammal Humla. Första amningen efter hon har tagit sina steg upp till bröstet själv.

Hur länge har du ammat tidigare barn?
– Nyckelpigan ammade tills han var 2 år och 5 månader. Han valde själv att avsluta amningen när jag var gravid i v.16+0. Jag erbjöd ibland men han ville inte ha och när Humlan föddes så var han inte särskilt intresserad. Han frågade ett par gånger om att amma när Humlan var betydligt större och fick prova men hade glömt bort tekniken så han visste inte hur man skulle suga längre. Humlan har hittills ammat i 2 år och 3 månader men ammar fortfarande, på så vi har inte avslutat amningen.

img_4647
En 22 månaders liten Humla med sin älskade tutte.

Kan du tänka dig att tandemamma?
– Ja, jag kan tänka mig att tandemamma bebisen och Humlan samtidigt om Humlan väljer att fortsätta amma. Jag är nu i v.18+6 som sagt så jag har ammat Humlan längre in i denna graviditet än vad Nyckelpigan valde att amma i förra graviditeten. Så det återstår väl att se om Humlan väljer att fortsätta så att det blir en tandemamning!

Har ni något namn på bebisen i magen?
– Vi kollar bebisen i magen för Trollsländan tills hen har kommit ut och fått ett passande namn.

img_5677
Vårt lilla ”tecken” som kom till mig i Grekland. <3

Ska ni eller har ni tagit reda på bebisens kön?
– Nej, vi låter det förbli en överraskning tills bebisen föds. Precis som allt annat!

Hur skiljer sig magen åt denna graviditet än med de andra barnen?
– Magen är betydligt större den här gången än under tidigare två graviditeter vid samma tidpunkt. Här kommer en jämförelsebild!

jamforelse-v-180

Det var lite om denna graviditet och tankarna kring den. Är det något mer du skulle vilja veta är det bara fråga i kommentarsfältet nedan!

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

(Visited 23 times, 1 visits today)

6 thoughts on “Jag är gravid! Om graviditeten hittills och andra roliga fakta.

Lämna gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.