Tankar och barnmorskebesök så här i tredje trimestern

Veckorna fortsätter att rusa fram och det har nu gått över 4 veckor sedan jag sist skrev om graviditeten. Idag är det alltså v. 30+4, i dagligt tal v. 31, och jag har med andra ord gått ett par veckor in i tredje trimestern redan. Det är sista etappen av graviditeten och 2/3 av graviditeten har redan passerat med andra ord. Appen på mobilen påminner att det bara är 65 dagar kvar tills BF (= beräknat förlossningsdatum). Om 65 dagar så är vi runt den tiden då bebisen kan komma vilken dag som helst egentligen, jag menar 14 dagar hit eller dit är inte långt ifrån enligt mig. Kanske följer den här lilla krabaten samma mönster som sina syskon och kommer tidigare? Jag har ingen aning! Jag tror ju att det blir en marsbebis, den känslan har jag burit med mig sedan redan innan jag blev gravid, men samtidigt så är det ju inte helt osannolikt att Trollsländan föds i april då sista mars är BF.

Mycket tankar har börjat gå över till förlossningen nu den senaste 1,5 veckan. Jag börjar ställa in mig på att jag ska föda barn igen och jag har även kommit ett par steg närmare att förstå att det faktiskt kommer en liten bebis till oss. Det känns med andra ord inte riktigt lika surrealistiskt längre. För ungefär 2 veckor sedan nu hade vi även besök av hembarnmorskorna och pratade lite lätt kring förlossningen. Det var inte så mycket att gå igenom egentligen. Jag har inte så många frågor då jag har fött barn hemma innan och jag även står inför min tredje förlossning. Jag vet vad jag vill ha och jag kan ta saker med större lugn den här gången. Jag har en ofantlig tillit och respekt för min kropps förmåga och Trollsländans. Att detta är något vi kommer fixa tillsammans. Min kropp har gjort detta tidigare och den vet vad den ska göra. Det jag behöver göra är att samarbeta, följa med och hantera de känslor som sköljer över mig under självaste förlossningen. Det är liksom ”min” uppgift.

Sedan är jag inte mer än mänsklig och fångas ibland i en tanke/fundering som kanske känns jobbig. Ibland tänker jag på smärtan som kommer komma men jag vet att jag har verktygen för att hantera den och att det egentligen är en sådan kort tid av smärta sätt i det stora hela. Sedan hade jag någon dag eller två där jag funderade mycket kring att ha någon barnvakt som back-up om behov skulle uppstå. Jag vill vara förberedd även om något oväntat skulle hända så att man inte behöver lösa den situationen mitt uppe i en förlossning. Vi har ett obefintligt nätverk runtomkring oss där vi bor idag så det är en utmaning att ordna en ganska simpel sak som barnvakt. Nu har vi väl ändå hittat en lösning som känns okej. Jag kan i alla fall vila i att det finns en plan kring det om det skulle behövas. Jag tror inte att den kommer behöva användas egentligen men den finns där för att jag ska kunna släppa tanken att jag skulle behöva lösa ett uppstått problem där och då.

Igår eftermiddag var vi även på ett besök hos barnmorskan på MVC. Mina värden kollades upp och allt såg fint ut. Så här ser det ut hittills:

Gravidvecka: 30+3
Blodvärde (hb): 117
Blodtryck: 100/55
Blodsocker: 4,4
SF-mått: 30
Total viktuppgång: 13,4 kg

Jag är väldigt nöjd med järnvärdet med tanke på att jag slarvat massor med att ta järnet här hemma. Jag borde ta det dagligen men har tagit det varannan dag som bäst så ska verkligen försöka få i mig det dagligen nu så att värdet stannar kvar där det är idag. Förra besöket var järnvärdet på 120 och det var över 6 veckor sedan så det har hållit sig ganska stabilt ändå. Blodsockret är helt fantastiskt bra med tanke på att jag ätit en jättestor måltid 30 minuter innan värdet togs. Magmåttet växer på och jag följer kurvan fint.

Annars mår jag bra i graviditeten överlag. Trollsländan bökar flera gånger per dygn och nu för tiden är rörelserna inte lika mycket sparkar som förflyttningar och svepande rörelser. Ibland blir det någon spark också om jag ligger på sidan eller ganska i hopklämt, gissar på att Trollsländan inte tycker om det minskade utrymmet. Haha! Hen gillar även att sparka/slå på vänster höftben av någon anledning, helknasig grej! Jag har tagit det mer lugnt så har inte känt av några sammandragningar eller smärta i ländryggen som jag gjorde tidigare i graviditeten så det är ju skönt. Däremot kan jag känna att jag börjar bli mer otymplig nu. Att böja sig ner eller ta på sig ytterkläder som skor och täckbyxor är ett aber! Jag tänkte att det skulle vara en skön årstid att vara höggravid på vintern men nej där misstog jag mig gravt. Jag kan inte leka i snön med barnen på samma vis utan mest stå och titta på vilket är högst opraktiskt. Sedan är det riktigt jobbigt att hjälpa på barnen med så många kläder plus mig själv när jag är otymplig. Än så länge har jag verkligen upplevt det att föda barn på hösten som allra enklast och bäst, efter att ha provat på sommar och vår också.

När det börjar närma sig förlossningen hade jag tänkt skriva ett specifikt inlägg om kommande hemförlossning, förberedelser m.m.

Här kommer även en liten jämförelsebild ifrån graviditeterna. Bilderna är ju tagna ifrån lite olika vinklar och avstånd så inte de enklaste bilderna att se skillnaden på men lite går att urskilja.

Spara

Spara

(Visited 6 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Tankar och barnmorskebesök så här i tredje trimestern

Lämna gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.