Välja bort förskolan, om hur man får ihop ekonomin som hemmaförälder

Jag är faktiskt hemmaförälder och vi har valt bort förskolan till våra barn vilket inte tillhör vad majoriteten av människor väljer eller för den delen har möjlighet att göra. Många tycker att förskolan är direkt bra för deras barn medan andra inte gillar tanken på förskolan men inte har ekonomisk möjlighet att stanna hemma med sina barn. Vissa har turen att ha ett stort nätverk av familj, släkt och vänner i sin omgivning och man kan lösa det genom att barnen är delvis eller helt hos människor de har en nära kontakt med och föräldern/föräldrarna känner väl. Det kan vara en medelväg för dem som helst ser att barnen inte vistas i allt för stor utsträckning på förskolan, vilket oftast är verkligheten för en heltidsarbetande förälder.

Bland dem första frågorna man får när det kommer till att vara hemmaförälder är hur man har råd. Allting beror på förutsättningarna man har. Det går även att få ihop det att vara ensamstående och har barnen inne på förskolan i betydligt mindre utsträckning än genomsnittsbarnet. Har man ett stort nätverk, framförallt någon som är pensionär eller hemma av annan anledning kanske man har möjlighet att ha barnet där emellanåt som alternativ för mycket tid på en förskola. Man kan göra ett lite annorlunda val och bo i ett kollektiv för att hålla nere kostnaderna och kunna dra ner på arbetstid för att ha mer föräldrar-barn tid. Kollektivet kan vara ett helt fristående med människor man inte känner eller så kan man flytta ihop med en eller flera föräldrar som har samma visioner som en själv. I detta fall kan man även ge sig på att starta ett flerfamiljssystem (vilket funkar för både ensamstående, par eller andra familjekonstellationer) där man hjälps åt att ta hand om barnen om vartannat. Ett slags hemmadagis kan man säga, här finns en artikel att läsa om några som valt detta alternativ för den som är nyfiken: http://www.aftonbladet.se/wendela/familj/article10884332.ab . Flerfamiljssystem funkar även om man inte bor tillsammans men har vissa krav och man får även ekonomisk ersättning för detta system så det är ett bra alternativ. Krav och ersättning får man kolla in på sin egna kommuns hemsida eller ta direkt kontakt med kommunansvarig.

Vissa vill helst ha så mycket tid som möjligt själva med barnen, speciellt när de är mindre, och då kanske ovanstående alternativ inte känns tillfredsställande nog. En lösning är att dryga ut föräldrapenningen så mycket som möjligt, speciellt första året hemma då man inte behöver skydda sin SGI och därmed ta ut ett visst antal dagar i veckan. Den som inte har någon SGI att skydda har större frihet att fördela dagarna som hen önskar. När föräldrapenningen är slut finns det ett par alternativ för att klara sig ekonomiskt. Det största och bästa tipset man kan få med sig är egentligen att se över sin ekonomi i sin helhet och huruvida man verkligen behöver två heltidslöner för att klara sig varje månad. Kolla över utgifterna, vart det kan skäras ner och lägg upp en ekonomisk budget. Om man verkligen vill vara hemma med sina barn och man känner sig motiverad finns det många lösningar så länge man håller sig öppensinnad och positiv. Har man något värdefullt hemma? Eller är man en prylsamlare och kan sälja av lite saker vilket kan dryga ut kassen i ett par månader? Även saker av mindre värde blir i stor mängd en stor summa när man säljer av och rensar ut. Hur bor du? Kan du flytta till mindre för att dryga ut kassan? Ta in en inneboende? Har du bil? Är det nödvändigt där du bor eller skulle du gagnas mer av att åka kollektivtrafik, cykla, promenera? Om det finns en bilpool där du bor kanske det är ett billigare alternativ? Gör matschema och planera era måltider för veckan och se till att veckohandla och sluta småhandla. Har du dåliga kost- och livsvanor? Passa på att ta bort eller åtminstone minska på dessa ovanor för att frigöra mer pengar varje månad. Ofta får man även dra ner på vardagskonsumtionen om man ska klara sig på en heltidslön eller mindre. Kanske har man de allra mesta man behöver redan och kan köra köpstopp? Om man måste ha vissa saker till hemmet eller barnen kan begagnat, loppis eller bytesdagar vara ett alternativ.

Om man ändå vill ha mer att leva på än en heltidslön så kan man, om man lever i ett förhållande av minst två personer, försöka planera upp sina scheman med varandra så man går om varandra och därmed finns alltid någon hemma att vara med barnen. Ett annat är att man skaffar ett extrajobb som drygar ut kassan. Extrajobbet kan vara vad som helst, bara din fantasi som sätter gränser. Kanske är du bra på att skapa? Du kan på hobbynivå sälja det du skapar t.ex. utan att behöva tänka på företagande och skatter. Att starta ett eget företag du kan till största delen sköta hemifrån eller ha med dig barnen på är också ett alternativ. Man kan börja smått och låta det växa allt eftersom ekonomin och tid ger möjlighet. Fundera över vad som intresserar dig och vad du brinner för. Kan du göra någonting med det? Fundera, läs runt och låt kreativiteten flöda. Look outside the box! Vissa väljer även att börja studera på distans eller ta en kurs för att dryga ut kassan lite vilket oftast är mer flexibelt än ett arbete.

Hur man sedan väljer att fördela ledigheten mellan varandra i relationen; om alla är hemma lite, någon mer än en annan eller man delar lika får man bestämma själv. Det finns inga måsten att bara en är hemma med barnen och den andra bara jobbar, om man inte önskar, utan det går att möjliggöra att båda få ta del av hemmaföräldraskapet.

Hoppas någon av dessa tips har varit till hjälp för just dig/er!

Om någon har fler tips, funderingar eller frågor så skriv gärna en kommentar nedan!

(Visited 167 times, 1 visits today)

Lämna gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.