30 dagars -strikt- paleoutmaning

Jag har inte hunnit berätta att imorgon i samband med att vi åker till Åland drar vi igång en 30 dagars paleo utmaning här hemma. Hela familjen! Jag är riktigt taggad och det har även varit fullt ös idag för att packa allt inför resan. Så mycket roligt att både se fram emot och vara taggad över. Jag har planerat måltiderna för hela morgondagen då vi kommer ta med oss egen mat, både p.g.a. utmaningen men även för att det är betydligt mer ekonomiskt. Har lagat och fixat en del och ni som är nyfikna på att hänga med är välkomna att hålla utkik på instagram (elenasroad) där jag kommer dela med mig av bilder förhoppningsvis dagligen på olika mat vilka vi provar på och som är paleo. Jag kommer även göra uppdateringar då och då i bloggen under utmaningen.

Ni som inte vet vad paleo är så är tanken med paleo att äta mat som efterhärmar vad man åt under jägar-och samlarsamhället. Jag har läst på en hel del om det, för-och emot, och har tyckt att det varit jätteintressant att lära sig mer. En strikt paleo kost innebär följande:

Man äter inte:

  • Spannmål (här ingår även majs, raps, bovete och quinoa vilka är spannmål)
  • Baljväxter (här ingår även jordnöt vilket är en baljväxt egentligen)
  • Mejerivaror
  • Socker (allt processat, inte heller choklad)
  • Alkohol (ej vin som är omdiskuterat)
  • Processad mat
  • Salt (”vanligt” bordssalt, havssalt är vad som kan användas)
  • Honung, lönnsirap och kokossocker
  • Potatis (detta gäller ej sötpotatis vilken är en ört)

Med andra ord är en strikt paleokost naturligt gluten- och mjölkproteinfri, du får inte i dig tillsatser, smakämnen, färgämnen m.m. vilket ofta är en följd av industriellt processad mat. Maten ska vara så ren och från grunden som möjligt. Något vi är relativt vana med här hemma men inte helt förstås. Vi köper ju en del färdiga produkter som de flesta andra. Däremot ska det poängteras att det finns otroligt många olika falanger (som jag ser det) inom paleo och det varierar massivt vad olika människor tillåter sig äta till vardags och inte. För vår del kommer vi göra listan ovanför till verklighet i vår vardag. Produkterna ovan undviker vi i 30 dagar.

Det ska bli spännande att se hur man kommer må och känna sig efter dessa 30 dagar. Jag själv är fortfarande en person som inte vill överkonsumera kött och kommer säkerligen att plocka in baljväxter om något i kosten igen. Kanske trivs jag inte alls med detta och då får jag väl se vad jag äter efter dessa 30 dagar. Det vi ätit hittills har inte känts som det bästa heller, så mycket spannmål och mycket sötsaker i perioder därför känns det som att det är ganska ovist hur kosten kommer se ut om paleo inte är något för mig. Jag kan dock tänka mig att det är lätt att falla tillbaks i gamla mönster när man inte har en tanke på hur man vill att kosten ska se ut eller förbättras.

Vårt protein kommer i huvudsak komma ifrån fisk, skaldjur, ägg och nötter. Vi har inga restriktioner när det gäller kolhydrater och huvudsakliga källor där är frukt och lite ifrån nötter/frön. Fett kommer ifrån delvis kött men även ägg, oljor som olivolja och kokosolja, nötter/frön och frukt/bär som kokosnöt och avokado. För egen del är paleokosten inte tänkt som någon lågkolhydratkost men heller inte högkolhydrat utan det kommer med största sannolikhet variera från dag till dag det dagliga kolhydratintaget. Jag är inte mycket för dieter heller utan tycker om att utgå ifrån näringslära och äter de produkter som har ett näringsvärde för min kropp  i första hand. Näring före grupptillhörighet. Tanken med utmaningen är att prova på en möjlig långvarig livsstil vilket jag trivs med inte en diet för att tappa i vikt även om jag har några graviditetskilon kvar vilket jag tror kroppen skulle må bra av att tappa.

Även om jag gjort en lista med vad man inte äter under en strikt paleokost ligger min egen fokus mest på vad jag kan äta. Det kommer jag också dela med mig av här i bloggen som sagt! Är ni mer nyfikna att läsa om paleo och hur det funkar kan jag varmt rekommendera denna sida: http://www.undervarttak.se/. Det mesta är klart inför morgondagen nu och nu längtar jag efter att få se ”United states of Tara” med maken vilken jag varmt rekommendera till alla som är ute efter en ny serie att se i genren komedi/drama.

Lämna gärna en kommentar!