Ekologisk och vegansk måltid: kikärtsås med fullkornspasta

Vi har en snart 4-åring här hemma som inte är jätte förtjust i baljväxter vilket gör det till en utmaning att erbjuda en vegansk/vegetarisk måltid till honom utan att det bara blir kolhydrater han får i sig. Detta receptet gick däremot hem hos honom och genom att det är mer en slät sås än en pastasås med bitar i går det inte att plocka bort kikärtorna eller tomatbitarna. Detta är en ekologisk och billig måltid som går på ca 40kr om du köper de billigare ekologiska varianterna så som Garant som ändå håller god kvalité. Om du inte vill köpa ekologiskt behöver du såklart inte det, detta drar ner kostnaden på måltiden ytterligare. Det ska tilläggas att priserna på mat varierar beroende på vart i landet man befinner sig så denna måltid kan både bli billigare/dyrare beroende på lokala skillnader på matpriser. Kryddorna är ej medräknade i priset men uppgår som mest upp till några kronor tillsammans.

Ingredienser (4-portioner):
280g ekologisk fullkornspasta
390g ekologiska passerade tomater
250g torkade kikärtor
1msk lantbuljong, havssalt eller örtsalt (för kokningen av kikärtorna där havssalt är det billigaste alternativet)
1/2tsk örtsalt
1tsk torkad basilika
1st vitlöksklyfta
1msk valfri olja vid stekning

Det billigaste är att köpa ett större pack torkade ekologiska kikärtor och lägga dem på blöt kvällen innan man ska tillaga dem. Det är perfekt att låta dem stå i rikligt med kallt vatten under natten. Kikärtorna kan förkokas och frysas in i frysen också och enkelt tas fram de dagarna man snabbt behöver laga mat, ta då bara fram de frysta kikärtorna och lägg in i kylskåpet kvällen innan så är de upptinade lagom till middagsdags dagen efter. Om du ska koka kikärtorna brukar det vara lagom att koka dem ca 1 timme på medelvärme. Du häller av vattnet kikärtorna har legat i under natten och sköljer av dem med kallt vatten. Lägg sedan i kikärtorna tillsammans med vatten, vattennivån ska vara runt 5cm ovanför kikärtorna, i en kastrull. Häll i vald kryddning, koka upp, sänk till medelvärme och häll av vattnet efter 1 timme. Klart!

1. Du kommer behöva en matberedare eller mixer. Lägg där i de kokta kikärtorna, passerade tomaterna, saltet, basilikan och vitlöksklyftan. Mixa tills allt blir en slät smet. Lägg i 1dl vatten om du vill ha såsen lite lösare då röran blir ganska fast i konsistensen.

2. Häll i allt i en uppvärmd stekpanna med olja och rör runt. Låt tillagas ca 10 minuter på låg värme och stäng därefter av plattan. Under tiden är det klokt att förbereda vattnet och koka pastan efter anvisningarna på förpackningen. När det gäller pasta är reglerna kort och gott rikligt med vatten och ca 10 minuter kokning på hög värme.

3. När du hällt av vattnet till pastan och kikärtsåsen är färdig så häll över kikärtsåsen över pastan i kastrullen och blanda runt. Färdigt att äta!

Nyttigheter i denna måltid: Denna måltid är rik på fibrer och kikärtorna gör att måltiden mättar bra, hjälper till att reglera blodsockret och är bra för tarmarna. Kikärtorna är rika på folat och antioxidanter som skyddar hjärta, lungor och nervsystem. Det som är fint med fullkornspasta är fibrerna vilket även gör måltiden mer mättande och sedan finns det även en del protein i pasta. Om man vill göra denna måltid glutenfri kan man äta kikärtsåsen med ekologiskt råris istället. Detta är en måltid rik på kolhydrater men så länge du inte är rädd för att äta kolhydrater emellanåt så är det bara att tuta och köra!

Själv brukar jag göra min egna veganska parmesanliknande ost man kan strö över pastan, vilket är supergott! Däremot så landar man gissningsvis närmare 50kr för hela måltiden då istället för runt 40kr.

Hoppas det smakar gott!

(Visited 13 times, 1 visits today)

Lämna gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.