Dill(sin)kött, veganskt recept på dillkött

Idag lagade vi dillkött här hemma. Något som vi tycker är supergott! Det var någon som var intresserad av receptet så här kommer det.

Ingredienser 6-8 portioner
* 840g oumph (av sorten pure chunk)
* Vatten 1,7 L/17 dl
* Vitpepparkorn 8 st
* Hela kryddnejlikor 3 st
* Morötter 3 st
* Gullök 2 st
* Mjölkfritt margarin 100g
* Valfritt mjöl 4 msk
* Valfri grädde 3 dl (själv använder jag havregrädde)
* Dill 1 klase
* Citron 1 st
* Salt 2 tsk
* Vitpeppar 3 krm

  1. Häll vattnet i en kastrull och vänta tills det kokar upp.
  2. Häll därefter i delade morötter och lökar plus kryddnejlikor och vitpepparkorn. Låt koka på medelvärme i ca 30 minuter.
  3. Under tiden det kokar så ta fram en stekpanna och stek oumphen på medelvärme tills den inte längre är frusen och har fått lite färg på ytan. Här kan du välja att krydda oumphen med valfri krydda om du vill att den ska ha lite extra smak.
  4. Ta ut grönsakerna och kryddorna ur vattnet och häll över vattnet i en behållare. Vattnet ska alltså sparas och funkar som buljong i detta recept! Grönsakerna kan du äta upp eller ha till maten om du vill.
  5.  När kastrullen är tömd så ställ tillbaka den på plattan och smält smöret på medelhög värme. När smöret smält häll i mjölet och rör noga runt så att inga klumpar bildas. Ta lite mjöl i taget om det är enklare för att förebygga klumpar.
  6.  När det väl är blandat tillsätt buljongen du sparat undan i punkt 3 och tillsätt även 3dl grädde. Höj värmen och låt ”såsen” koka upp.
  7.  Under tiden såsen kokar upp hacka dillen och pressa juicen ur 1 citron så du har citronsaften redo.
  8. När såsen kokat upp tillsätt dillen och stäng av plattan. Vänta tills det slutat bubbla och lägg därefter i citronsaften, saltet och vitpepparn. Smaka eventuellt av om du vill tillsätta mer kryddning till såsen.
  9. Häll nu i oumphen i såsen och låt ligga i ca 10 minuter så smakerna sätter sig. Om du vill kan du låta plattan stå på 1:an om du tror att värmen försvinner för fort.

Detta är alltså receptet på vår variant av veganskt dillkött. Hoppas det smakar!

(Visited 23 times, 1 visits today)

One thought on “Dill(sin)kött, veganskt recept på dillkött

Lämna gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.