Om KonMari-metoden och den första kategorin kläder

Jag har de senaste 2 veckorna lagt tid åt att rensa ut lite i omgångar. Jag följer en metod som kallas KonMari-metoden vilket går ut på att man rensar ut i hemmet efter kategorier. Den första kategorin jag har gått igenom nu är kläder och där i är det inkluderat toppar, nederdelar, underkläder, sockar, accessoarer, skor, ytterkläder och smycken. Allt man kan tänkas ha på sig i någon form i korta drag. Det man gör är att man tar fram allt man äger i kategorin. Leta i alla gömmor du kan tänkas ha saker som passar in i kategorin kläder, t.ex. i tvättkorgen, på vinden, i garderober osv. När man dragit fram allt så sorterar man upp kläderna i underkategorierna som jag nämnt ovan. På detta vis blir saker och ting lättöverskådligt och man får en äkta bild av hur mycket man egentligen har av varje sak. När man går igenom kategorin så går mycket ut på att känna efter hur plagget får en att känna sig. Mår man bra när man tar på sig plagget? Glad? Nertyngd? Dem plaggen som verkligen ”glittrar” för en när man ser dem, rör dem och provar dem är saker man behåller. Sådant som inte passar och som man egentligen inte använder ska man fundera en extra runda på om de verkligen skänker en glädje. Dem sakerna man kommer fram till får en att må bra sorterar man upp, viker ihop, hänger och ser till att dem har sin specifika plats de ska ligga på. Man försöker undvika att sprida ut saker från en och samma kategori/underkategori på allt för många platser. Detta för att få en överskådlighet och lättare hitta varje saks specifika plats efter rensandet.

Mina kläder efter genomgången och nyplacerade i klädkammaren. Förebilden är inläggets huvudbild här ovan.
Mina vackra bärsjalar! Bärdonen är hopknutna och samlade. Detta är min svaghet och den underkategorin jag har en del av men alla talar till hjärtat så då får de stanna.

Detta är alltså vad jag har gjort när jag rensat under de 2 veckor som passerat. Jag började med att rensa igenom barnens respektive kläder och sorterade ut fläckigt, sånt med hål och för litet ur deras kläder. Marie Kondo som är den som står bakom KonMari-metoden förespråkar att man börjar med sina egna saker först men barnens kläder är något som känns jobbigast att göra då jag vet att det är en del att gå igenom just där. Mina egna kläder var näst på tur och dem rensade jag igenom för 1 år sedan med hjälp av samma metod och visste i och med det att det var inte mycket som skulle bort. De kläder jag haft genom året har jag använt och tyckt om. Det var inte ens en handfull plagg som fick lämna mig denna gång och så några trasiga underkläder som hamnade i sopporna då. Raven rensade igenom sina saker också och på egen hand. Att ”KonMaria” är något man behöver göra själv och barnens kläder går jag endast igenom utifrån ett praktiskt perspektiv t.ex. för smått, trasigt, fläckigt m.m. Jag lägger inte en värdering i huruvida jag tycker att plagget glittrar. Barnen tycker jättemycket om sina kläder också så dem tycker nog det är tillräckligt jobbigt att de växer ur saker eller att saker går sönder så alla kläder som är användbara får stanna för deras del.

Barnen har var sin utdragbara korg med kläder och så här brukar kläderna vikas och läggas in i vanliga fall. Det har funkat riktigt bra under året som passerat!
Efterbilderna av ytterligare en av korgarna. Jag har inga förebilder tyvärr men jag sorterade upp alla kläder i storlekar och för vardera barn i princip och gick sedan igenom.

Vi hade även massvis med kläder på vinden som bara väntat nu i 1 års tid att skänkas bort. När det gått så lång tid var jag nästan tvungen att kika igenom lite vad som fanns däri. Mina egna kläder och Ravens som var lagda där la jag inte någon större energi vid men alla bebiskläder gick jag igenom innan de packades om i lite mer tympliga transportstorlekar. Jag valde att behålla några bebisplagg som hade lagts till skänkas för 1 år sedan då det behövdes en liten komplettering i några storlekar. Jag gick även igenom tygblöjorna i garderoben för Trollsländan, vek ihop det som hen kan ha som nyfödd och det som var i större modell fick hamna i en låda tillsammans med andra kläder att växa i för henom. På så vis har vi inte massa onödiga saker i lägenheten och det är bara att ta ner lådan och byta ut när det ”gamla” blir för litet.

Alla sakerna som ska skänkas bort plus en och annan sak som inte fångats i bild. En del har redan lämnats iväg under dagen, det är bara att fortsätta! Det mesta i dem här påsarna är det som fanns uppe på vinden och har väntat att skänkas bort så länge.

Vi har ju ingen bil så vi får ta med oss sakerna i omgångar för att skänka bort vilket kommer få bli under kommande dagar fram till på söndag. Sedan ska den här kategorin vara helt klar och allt ha lämnat hemmet som inte ska behållas! Så otroligt skönt det ska bli när sakerna äntligen har lämnat hemmet! Sedan känns det väldigt skönt att veta att dem plaggen som finns kvar här hemma nu är plagg som får oss att må bra och att inget onödigt kommer följa med oss vid flytten.

Spara

Spara

Spara

(Visited 62 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Om KonMari-metoden och den första kategorin kläder

    1. Ja men jag tycker det känns så befriande i kroppen också att inte hålla kvar på saker som bara ligger där oanvända! Sedan så lär man sig också att fundera vad man köper in när man väl rensat hela hemmet. Man kommer ihåg hur jobbigt det är att rensa ut så man drar sig från att köpa saker som verkligen inte är nödvändiga, haha! 😉

Lämna gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.