Paleoutmaningen, hur gick det?

Ja, hur gick det med utmaningen på 30 dagar? När vi var på Åland åt vi bara paleo i en hel veckas tid och vi bestämde oss att dagen vi åkte hem skulle vi ha en ”fuskdag” och sedan övergå till semipaleo. Vi skulle med andra ord inte äta en lika strikt paleokost längre och tillåta saker som glutenfria kolhydrater. Det rann dock ut i sanden när vi väl kom hem och skulle äta semipaleo.

Vad lärde jag mig av den veckan vi åt så strikt paleomat då? Jo, att paleomat är dyr mat om man vill äta mer kvalitativ mat som nyttigare varianter av kött, fisk och samtidigt tänka på att det ska vara ekologiskt. Det är verkligen ingen mat för oss som försöker hålla en tajt budget. Efter paleoutmaningen kände jag verkligen att jag längtade att äta mer ekonomisk mat och kolla upp mat som var både bra för kroppen, själen och snäll mot plånboken. Jag håller absolut med att det kan vara bra att äta mindre av mat med gluten och mjölkprotein men är skeptisk till idén att baljväxter och alla kolhydrater skulle vara sämre för kroppen. Måtta är väl rätta ordet vad man än äter kan jag tänka mig och det ska nog inte förglömmas att om man äter animaliskt protein i stora mängder är det tyvärr inte det hälsosammaste för kroppen heller. Jag gillar kolhydrater och min kropp tycker inte om fet mat då jag blir snabbt illamående av det så mat med inriktning paleo eller LCHF kommer inte riktigt överens med mina smaklökar kanske. Däremot var det otroligt skönt att äta mat med mindre tillsatser. Maten vi åt var ren och det är ett koncept jag kan köpa är bättre för kroppen. Jag kände mig inte hungrig under paleoveckan men inte heller helt tillfredsställd matmässigt. Mättnadskänslan infann sig aldrig på riktigt. Jag åt tills jag inte ville ha mer av maten jag åt helt enkelt och jag kände inte för mer kött trots att mycket av kolhydraterna försvann drastiskt. Vi åt betydligt mer frukt än innan, sallad och även nötter vilket var jättebra! Jag lärde mig att en måltid kan kännas komplett utan några kolhydrater till och tar med mig många goda/alternativa måltider till traditionell mat.

Stekt ägg med pytt i panna av sötpotatis och morot.
Yoghurt på kokosmjölk och hallon.

Jag skulle inte vilja säga att min vikt påverkades under veckan utan den var ganska oförändrad vid veckans slut. Däremot kände jag att jag för första gången åt väldigt ren och bra mat, inga konstigheter i maten! Det var dock inget roligt att gå och handla i en mataffär längre. Kanske 90% av maten som säljs är sådant jag inte kan köpa då det finns tillsatser i princip allt. Skulle jag rekommendera en paleoutmaning till någon annan? Definitivt! Jag fick se mat på ett nytt sätt och ta till mig mycket nya måltider jag inte tänkt på eller ätit innan. Så funderar du på att köra säger jag go for it! Visst min utmaning blev inte 30 dagar som planerat från start men det gör inget. Jag är lika nöjd för det.

Mandelpanerad fisk med mos av blomkål, morot och sötpotatis.
Zucchini och köttfärssås.

Hoppas någon av bilderna kan vara en inspiration för dig då alla bilder i detta inlägg är strikt paleomat. Tårtan är gjord på jordgubbar, nötter, frön, dadlar och avokado för den som undrar.

Spara

Spara

Lämna gärna en kommentar!