Leva livet fullt ut – om flytten till Åland

Tiden bara flyger förbi och den flyger förbi för jag lever livet, fullt ut lever jag det och jag har aldrig varit lyckligare. Jag känner mig så otroligt fri, att nu kunna leva livet på det sättet jag önskar mig. Det känns som jag har hela världen framför mina fötter, jag känner att jag bor på en plats jag trivs på och att jag tillhör ett sammanhang som vibrerar på samma nivå som mitt hjärta. Jag har uppnått en av mina största drömmar, jag har möjligheten att dela så mycket tid jag önskar med mina barn och kan även fortsätta med det. Jag vågar verkligen ta ett steg i taget i livet för att det känns som jag kan andas och leva i nuet på ett helt annat sätt än innan. Jag har på något vis kommit så pass långt att jag har en möjlighet att uppnå en balans som jag inte kunde förmå mig uppnå innan.

Det går inte att sammanfatta allt som har hänt i mitt och vårt liv de senaste månaderna på ett inlägg men en sak jag kan berätta som några av er kanske redan vet och några av er kanske listat ut om ni läst de uppdaterade sidorna, bl.a. ”Utlandsflytten” här på bloggen att vi numera bor på Åland. Vi har efter många års väntan och längtan äntligen gjort vår flytt, flytten som jag drömt och fantiserat om månad efter månad. Nu är jag här och jag förväntade mig faktiskt inte den lyckonivån och känslorna som kom med en flytt hit. Det blev tusen gånger bättre än jag tänkt mig och känslorna, dem positiva, är överväldigt härliga och bubblande. Jag trivs fullt ut här och jag vet nu att detta var rätt val hela tiden. Det är inte alltid vägen är spikrak och ibland får man ta mer än en omväg eller två för att hamna rätt.

Den 5 september 2017 lämnade vi Stockholms hamn och Sverige bakom oss. Vi hade då packat som galningar i cirka 2 veckor.  Det slutgiltiga beslutet och modet att det skulle bli Åland vi flyttade till skedde bara några dagar innan självaste avresan. Där stod vi och packade, fixade och donade och avresedatumet närmade sig med stormsteg. På bara några dagar så hade lägenhet och arbetsmöjlighet dykt upp och nu hände det. Nu skulle vi flytta! Så här i efterhand har jag fortfarande svårt att tro det. Vi gjorde det! Äntligen gjorde vi det som jag så länge väntat och längtat efter. Inget var hundra procent säkert eller garanterat men vi vågade hoppa ändå! Med två proppfyllda resväskor i hand med de nödvändigaste, då vårt lass skulle komma ett par dagar efter oss, tog vi oss upp på den där färjan. Och lasset? Jo, det fick vi hjälp av barnens farmor att få lassat på en lastbil plus släp som två flyttkillar sedan körde över till Åland. Vi fick även stor hjälp med flyttstäd, överlämning av lägenhetsnycklar och besiktning. Oerhört tacksamt för all den hjälpen med tanke på att vi var två vuxna med tre barn och vem som helst vet att då är det svårt att få till allt som har med en flytt att göra, på kort varsel på köpet, utan att få någon hjälp utifrån.

När vi kom över till Åland från nattbåten och började traska för att hämta ut nycklarna till vår nya bostad kändes det skönt och förväntansfullt att vara här. Även skönt att känna att vi nu äntligen var på plats och hade gjort den där flytten. Efter att ha hämtat ut nycklar gick vi förbi stan för att äta lite då vi hade hunnit bli hungriga av promenerandet och de tunga väskorna vi drog på. En liten busstur och kort därefter stod vi på vår nya gata och adress. Vi var på väg upp i byggnaden för att se hur vår nya lägenhet såg ut. Vi hade aldrig haft någon chans eller tid att få komma och se lägenheten innan vi tackade ja. Vi öppnade dörren och blev väldigt glada då lägenheten var jättefin. En mysig liten trea med öppen planlösning, stor inglasad balkong och en fantastisk utsikt med havet i sikte. Jag kan vara helt ärlig och säga att det kändes som vi vunnit på lotto och jag kände mig riktigt lyckligt lottad att få chans att bo i just denna lägenhet.

Längst upp på 4:e våningen till vänster bor vi. Stora fönster som släpper in mycket ljus och som tur är finns även en rymlig hiss i byggnaden!

Ja, det var så det gick till i korta drag då vi flyttade. Det blev mer än jag någonsin kunnat drömma om på något vis. Förmodligen för att jag länge varit misstänksam till hur jag skulle trivas på just Åland men efter nya erfarenheter, några riktigt dåliga som ett par bra, under sommarmånaderna lärde jag mig otroligt mycket och värderade om. Jag insåg också ytterligare en gång vad som är viktigast för mig som människa och hur jag funkar, kom även lite närmare insikten hur jag lever i harmoni med min högkänsliga personlighet. Jag lärde mig otroligt mycket om mig själv strax innan vi flyttade hit och har även arbetat mig igenom, för mig väldigt svåra och vissa traumatiserande, händelser.

Morgongryningen från balkongen.

Jag är glad att jag vågade ändå lyssna på mig själv att en ändring behövde ske, att en flytt faktiskt inte kunde vänta längre för att jag helt enkelt inte mådde bra på platsen vi bodde. Sedan vet jag då precis som nu att det är sällan platsen som gör det utan det är en känsla inuti en själv. MEN och det är ett stort men så finns det en gräns där platsen, omgivningen och sammanhanget kan vara så pass fel att det spelar inte riktigt någon roll vad man själv gör utan känslorna dem försvinner inte förrän man tar sig därifrån. Det viktiga är att inte tro att bara för att man flyttar på sig försvinner alla hjärnspöken, för det gör dem inte, men trott det eller ej, när jag har mått dåligt så har inte hjärnspökena varit den största boven även om dem har gjort sitt, som hos de flesta andra människor, utan känslan av att vara på fel plats får en till slut att känna sig fel även inuti. Jag känner att jag idag är på en plats där jag har rum för att läka och bygga och just nu ser jag inte vad mer jag kan behöva än den grunden att stå på.

(Visited 11 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Leva livet fullt ut – om flytten till Åland

Lämna gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.