Vägen till ett minimalistiskt liv

Detta är ett ämne jag hittills inte tagit upp i bloggen som ändå är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat, nämligen minimalism. Minimalism kan man kortfattat säga handlar om att minimera sakerna i sitt liv. Det bygger på en filosofi att mer är inte alltid bättre utan att när vi äger för många saker så äger sakerna oss till slut. Alla de sakerna vi jobbat så hårt för att införskaffa oss, spenderat massor av timmar ifrån våra nära och kära. Detta för att ha möjlighet att spendera pengarna vi införskaffat på saker som på lång sikt ändå inte gör oss lyckliga. Ju fler saker vi samlar på oss desto mer rörigt känns vårt liv och ändå spenderar vi tid att varje vecka, månad och år spendera pengar för att kunna fylla på med fler saker.

Det är egentligen ganska sjukt vilket ekorrhjul vi blivit satta i från födseln. Ett ekorrhjul som tar tid att uppfatta att man ens sitter i och ett ekorrhjul som inte alltid är så lätt att ta sig ur. Första steget till förändring är medvetenhet och andra steget är viljan till förändring. Har man dessa två kan man komma långt. Det är lätt att känna sig överväldigad när man först inser hur mycket det är man inte har varit medveten om tidigare i sitt liv och det kan få vem som helt att bara stå där och handlöst fortsätta titta på istället för att skapa en förändring.

Jag själv har inte kommit så hemskt långt på denna väg men varje litet steg är ett steg närmare mållinjen. Vi började med våra egna kläder här hemma och det finns massor av saker som jag inte använder särskilt ofta och vissa saker inte alls. Jag har gått ytterligare ett steg och gått igenom barnens kläder också och för två veckor sedan var vi på en loppis för att sälja av lite. Tyvärr blev det inte mycket sålt så det mesta följde med hem igen. Nu står jag här med kläder som behöver tvättas noga som har fläckar på sig så att de antingen kan säljas eller ges bort men också kläder som inte är till för att stanna men står bara och ta upp utrymme, återigen. Det räcker inte att bara att gå igenom sakerna man har hemma utan man behöver faktiskt ta steget att sälja och ge bort dem också. Vi lever utan bil så det försvårar såklart en del men vi får ta så mycket vi kan i omgångar. Ibland kommer farmor på besök och har bil med sig så då kan man passa på att ta större lass som ska ges bort.

Trots att jag säger att vi inte kommit långt på vägen glömmer jag ibland bort att vi för 1 år sedan nu flyttade från en 3:a till en 2:a. Detta var väldigt inspirerat av minimalistiska tankar och i den flytten gjorde vi oss av med tonvis av saker. Sakerna tog aldrig slut och det var så övermäktigt stundtals! Jag kunde inte fatta att vi samlat på oss så mycket saker med åren. Det största problemet för att vara ärlig var inte saker vi köpt under åren utan snarare saker vi hade bestämt oss att behålla. Ni vet ”ifall att” eller ”detta kan ju vara bra att ha…”. När man gjort en så pass stor rensning redan och ändå ser hur mycket vi ändå har kvar så inser man hur mycket saker man bär med sig som man verkligen inte behöver. På något sätt blir det lättare och lättare att rensa ut för varje gång man gör det. Dem sakerna man så gärna ville behålla under första rensningen är helt plötsligt inte alls lika viktiga under andra rensningen när man har fått nytt perspektiv. Hur mycket saker har inte de allra flesta i sina hem de inte ens vet om att de har? Är dem sakerna vid en rensning ens nödvändiga att behålla?

En fin tanke att jobba med när man rensar och tittar på varje sak är att ställa sig frågan: ”Ger den mer än den tar?”

(Visited 14 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Vägen till ett minimalistiskt liv

 1. Vi som nyligen flyttat med åtta resväskor plus handbagage från ett hus har verkligen fått rensa mycket. Nu på andra sidan har vi självklart varit tvungna att köpa mycket nytt som vi inte fick plats med, men det är befriande att göra sig av med gamla grejer som man inte längre behöver. Och man kan tänka nytt när man skapar sig ett annat hem, vilket är spännande.

  1. Jag kan bara föreställa mig hur mycket arbete det legat bakom att rensa ut ett helt hus och endast ta med sig åtta resväskor! Vilken befrielse samtidigt och säkert en stor bearbetning rent känslomässigt också? Det som är det fina med att köpa nytt när man väl har flyttat är att man kan kontrollera inköpen från start. Utan alla det överflödiga ägodelarna skapas nya möjligheterna att skapa ett annat hem som du säger. Hoppas ni har det bra och trivs där ni är nu! <3

 2. Försöker själv eftersträva minimalism. Älskar att rensa och slänga saker! Det känns befriande på något sätt. Jag var en stor samlare när jag var yngre, och detta blev som en motreaktion mot den tiden. Nuförtiden sparar jag bara det allra nödvändigaste, jag har bara två tallrikar, två skålar, en kastrull osv. Det finns så många saker man inte behöver, och det är så otroligt skönt när man upptäcker att man klarar sig utan det där mesta som man förut trodde var nödvändigt!

  Just nu bor jag i en etta och har precis bytt ut soffan mot en fåtölj, i ett försök att få mer yta i lägenheten. I framtiden vill jag bo lite större och tilltalas något enormt av att ha ett helt rum med bara kanske 2-3 möbler i! Det finns extremer som lever helt utan möbler, men så långt är jag inte villig att gå (än)!

  1. Intressant att höra dina tankar! Vi har en bit på vägen till rensningen och att komma fram till hur mycket saker man egentligen behöver tar tid. De allra flesta har lärt sig sedan ung ålder att saker är bra och att det ger en tillfredsställelse att köpa nya grejer. Det är synd att det är så tycker jag! Jag har vissa saker jag har svårare att låta bli att köpa än andra. Egentligen är det väl bara två kategorier i livet och det är bärdon till barnen och böcker jag har en svaghet för. Resten är inte lika viktigt. Att komma till insikt där tror jag kan hjälpa till vid en förändring.

   Vi har betydligt fler köksredskap och porslin än du själv beskriver men det är en punkt vi behöver gå igenom i hemmet! Vi fortsätter vår rensning här hemma och samlar pö om pö ihop nya saker vi inte vill eller behöver längre.

Lämna gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.