Mina efterforskningar kring hemskolning i Spanien

Det här är ett inlägg jag har velat skriva ganska länge men inte riktigt tagit mig tiden att göra än då det funnits annat som känts mer relevant i livet att skriva om. I slutet på vår resa i Spanien och när vi precis kom hem gjorde jag en del efterforskningar hur hemskolningsläget egentligen såg ut i Spanien. Jag har haft kontakt med ett tiotal olika personer som både är inhemska hemskolare, expats, jurister och föräldrar aktiva inom någon av hemskolningsföreningarna. Jag har med andra ord haft kontakt med en ganska bred grupp av människor och jag känner att jag på så vis fått en ganska bra helhetsbild hur hemskolning ses på i Spanien av myndigheterna och hur man kan tänkas bli bemött. De jag har haft kontakt med har bott allt från Katalonien, Mallorca och sydligaste Spanien.

En sak jag vill klargöra det är att det de facto är olagligt att hemskola i Spanien och att det inte råder ett osäkert läge huruvida det är olagligt. I myndighetens ögon är det inte tillåtet och Katalonien är inget undantag för denna lag och det finns ingen fördel att bo där än på andra platser i Spanien sätt ur ett lagligt perspektiv. Det är helt enkelt väldigt missvisande information som har spridits.

Det sättet du kan få problem med hemskolningen i Spanien är att någon anmäler dig till myndigheterna. Det innebär att du måste vara försiktig med vem du pratar med och kan inte vara helt öppen med faktumet att du hemskolar ditt barn om du inte vill riskera att få problem. Myndigheterna vill veta att ditt barn får en adekvat utbildning men i de fall man blir upptäckt i sin hemskolning brukar det leda till att det fattas beslut i rätten om att barnet behöver närvara i skolan. Barnets skolplikt åberopas med andra ord och familjen begärs välja en skola att sätta in barnet på. Detta är alltså vanligt förfarande om familjen blir anmälda till myndigheter. Vissa familjer, expats i detta fall, har sedan lyckats ta ut barnet ifrån skolan igen efter ett par månader då myndigheterna inte haft så bra koll och uppföljning.

Vissa familjer blir även anmälda till myndigheterna men myndigheterna väljer att se mellan fingrarna och lägger ner fallet istället för att gå vidare. Jag har fått veta att väldigt mycket handlar om tur och otur vem som har hand om ens fall när man blir anmäld också. Det är lite som att spela på lotto.

Det är inget tryggt eller säkert läge när det kommer till hemskolningen i Spanien med andra ord, mycket går på godtycke, och man behöver hålla låg profil för att inte riskera att bli anmäld. En av de hemskolade jag haft kontakt med har uttryckt att om det skulle funka att hemskola i Spanien beror även på hur man är lagd som person. Är du väldigt orolig och går som på nålar för att du kanske kan bli upptäckt så är kanske inte Spanien den bästa platsen att välja för att hemskola på. Inte är heller Spanien valet för dig om du letar efter en trygg och i ordets rätta bemärkelse laglig plats att hemundervisa på där din rätt att hemskola skyddas.

(Visited 57 times, 1 visits today)

Lämna gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.