Mina lärdomar och tips i valet av utbildning

Jag har delat med mig av två långa inlägg när det kommer till min resa i valet av utbildning men jag vill även ägna ett inlägg för vad jag har lärt mig längs med denna väg. Kanske kan några av mina insikter vara till hjälp i någon annans utbildningsval och att de kan undvika att få en lika gropig väg som jag själv gått igenom.

De största lärdomar jag tagit med mig är att i första hand lägga tid på att lära känna sig själv och vem man är. Utan den insikten tror jag inte att det är möjligt att göra ett vettigt utbildningsval som på lång sikt är hållbart för en. Man behöver ta reda på vad man har för intressen, vilka föreställningar man bär på om sig själv, andra och samhället, vad som får en att mår bra och att särskilja på sin egen röst och andras. Detta är något som tar tid att göra, som kräver en hel del engagemang och stor reflektionsförmåga. För vissa är detta en skrämmande tanke och jag tror att det finns en del människor där ute i världen som aldrig reflekterat över sig själva på detta vis. Vissa lär tyvärr aldrig känna sig själva trots att de inte dör förrän de blir gamla och gaggiga. Kanske är denna tanke skrämmande för en del för att man är rädd för vilka insikter man ska stöta på och att ens inre föreställningsvärld ska rasa ihop totalt. Ibland är det dock så att man behöver rasa ner det gamla för att kunna bygga något nytt om det ska få en chans att växa. Ingen har någonsin sagt att utveckling och insikt är helt smärtfri men det man strävar efter är belöningen och den resan man får chans att uppleva när man tagit sig igenom den första jobbiga etappen.

Sedan finns det även ett värde i att söka information och verkligen kolla vilka vägar det finns när det kommer till utbildnings- och yrkesväg. Det är inget jag själv ångrat att jag kollat upp mina olika alternativ genom åren. Hur ska man annars kunna ta ett medvetet val om man inte vet vad som finns därute? Däremot är ett gott råd att tänka även ”outside the box”. Det finns otroligt många olika sätt att utbilda sig på och att hitta sin plats inom yrkeslivet. Detta var något som tog lång tid för mig att komma fram till. Det finns utbildningar inom högskola, folkhögskola, yrkeshögskola, privata aktörer, komvux, utlandsstudier, utbildningar genom myndigheter m.m. Det finns ingen anledning att begränsa sig eller att låta sina föreställningar av ett visst utbildningssätt ses ner på p.g.a. ”status”. När det handlar om att välja utbildning ska man välja utifrån vad man tror är det mest lämpade valet för en själv och egentligen är det ganska meningslöst att lägga värdering på hur bra en utbildning är utifrån fördomar och samhällsstatus. Det är en begränsning och en börda att utgå ifrån det perspektivet och den ende som i slutändan drabbas är en själv. Man kanske väljer bort en utbildning som är som klippt och skuren för en av en så pass trivial sak. Sedan kan man självklart även bli självlärd inom ett ämne om man önskar det och starta eget företag utifrån sina kunskaper. Det finns samhällsstöd för de som vill starta eget där man kan få stöd och hjälp hur man går tillväga. Bara man har en idé och man tror att det finns (eller att man kan skapa) en arbetsmarknad för företagandet är det bara att köra på. Egenföretagare kan man självklart  bli efter en mer ”traditionell” utbildningsväg också. Det handlar bara om att se möjligheterna och värdet i det man gör och de kunskaper man bär på.

Inse att det inte finns en enda rätt väg att gå när det kommer till utbildning. Det finns förmodligen flertalet vägar som passar just dig och tänk på att utbildningen är en inkörsport till nya möjligheter. Det går inte att förutsäga vilka nya möjligheter ett val du gör idag kommer att ge dig i framtiden. Du kanske står där med otroligt många vägar att gå och du känner dig mest förvirrad och osäker. Gå då tillbaks till första lärdomen jag skrev ner här. Satsa på att verkligen lära känna dig själv och prova på lite olika saker för att pröva din föreställning om dig själv och om den verkligen är sann. Ifrågasätt även din föreställning av dem alternativ du tror skulle passa dig genom att läsa på mer om alternativet, kanske följa någon i yrket eller ställa frågor till någon inom utbildningen och ute på arbetsfältet. Skriv även ner vad som är viktigt för dig i valet av utbildning och yrke för att sedan kunna pröva de olika alternativen med varann. Det är på detta vis man minskar ner på sina alternativ till en mer hanterbar mängd.

I slutändan, när du känner att du har ett par genuint bra val att välja mellan, så är det bara en sak kvar som kan vägleda dig i beslutet. Vad säger ditt hjärta och inre dig? Det går inte att göra ett val av en utbildning utan att ha hjärtat med sig. Det är det som är kärnan för att hålla sig motiverad genom resan, att valet känns rätt ända in i maggropen. Sedan har nog de flesta svackor av osäkerhet genom utbildningen men har man tagit sitt val utifrån hjärtat så är det lättare att ta sig ur dem svackorna och minnas att man tagit valet av skäl som känns rätt för en själv.

Jag vill avsluta detta inlägg med att tipsa om en superbra bok i pdf-form, som även är gratis, vilken är till enorm hjälp om man står inför valet av utbildning. Boken ”Konsten att välja utbildning” av en studievägledare som heter Ingmar Andersson. En riktigt klok människa med en touch av humor både i sitt sätt att skriva och föreläsa. Länken där boken går att ladda ner finns här!

(Visited 10 times, 1 visits today)

Lämna gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.