Utbildningsvalet och kommande Ålandsflytt

Det känns ganska märkligt att skriva det här inlägget efter att det har passerat så lång tid sedan jag skrev mina andra inlägg om utbildning. Två månader nu och beslutet känns inte idag lika aktuellt eller avgörande som då. Kanske har jag landat i beslutet så pass mycket? Eller kanske har jag landat i tanken att jag kommer aldrig riktigt veta om jag tagit rätt val? Det där sista lät ju väldigt deprimerande men det ligger ju faktiskt en viss sanning i det. Man har ju aldrig facit i hand när valet tas!

Jag ser faktiskt fram emot att studera till hösten. Det andra var mest en svacka när jag funderade huruvida studierna i botten var grundat på press eller eget val. Samtidigt väldigt bra att jag fick fundera och reda ut dem tankarna känns det som. Det bygger säkert lite på rädsla att ta ett permanent beslut också som sedan är just permanent. Åtminstone sätt ur att jag inte kan ta studiemedel till mer än en utbildning. Jag tror däremot att möjligheter och lösningar dyker upp om ett val i ens liv skulle vara helt åt fanders också. Det tror jag ju dock inte att denna utbildning är, ett åt fanders val alltså.

Nog tjatat om det nu. Programmet jag valt att söka in till i höst är ”Människa-kultur-religionsprogrammet” som är ett 3-årigt kandidatprogram som leder till en kandidatexamen i religion med möjlighet att läsa vidare och ta en master inom ämnet. Programmet berör ämnen som psykologi, sociologi, religion, antropologi, kultur, didaktik, kommunikation m.m. Jag har studerat religion på högskolenivå tidigare och det är ett otroligt fascinerande ämne. Det här programmet har ett upplägg och kurser som verkligen är intressanta allihopa. Det finns verkligen inte en enda av kursbeskrivningarna som låter tråkigt och ja jag har läst varenda en faktiskt. Haha!

Programmet erbjuds på Högskolan Gävle och är helt och hållet distansbaserad. Jag har som ni vet besökt högskolan och pratat med både elever och lärare inom programmet för att få en bättre överblick. Jag känner mig ganska så insatt och införstådd i vad jag företar mig genom att söka in till detta program. Jag har självklart kollat igenom många andra alternativ till utbildningar utöver denna, annars skulle det inte vara jag, och som ni vet har just denna utbildning lockat mer än de andra. Det är inte svårare än så och jag sökte faktiskt in för ett par dagar sedan på antagningen! När jag kollat på min ansökan så känns det bra. Jag känner ingen panik eller ånger för det jag sökt i alla fall. Haha! Jag har även valt att söka flera veckor innan sista ansökningsdatum så jag har gott om tid att ”smaka” på mitt beslut för att inte känna att det istället blev en ansökan och beslut i sista minut. Fast det vet vi ju alla här att det skulle det ju inte heller vara. Haha! Däremot så tror jag att känslan lätt skulle kunna uppstå så det är skönt att göra på detta vis. När jag läste om tipset så lät det som något som skulle passa mig väl.

Däremot vill jag förklara en sak redan nu och det är att det inte är 100% säkert att jag kommer starta studierna till hösten trots att jag sökt in. När hela händelsen med föräldrar, släkt och försök av att sätta fälleben sattes igång så fick planerna bli mer flexibla för att möjliggöra en flytt till Åland. Då får vi lägga studierna tillfälligt åt sidan helt enkelt då flytten till Åland känns så pass viktig och avgörande för oss. Det känns såklart trist att inte kunna följa ursprungsplanen men jag tror att det kommer blir bra oavsett. Det är jobbsökande på Åland som gäller och det hålls på med för fullt, ni får gärna hålla alla tummar och tår för oss att ett bra jobberbjudande dyker upp! Därmed är allting väldigt väldigt öppet just nu. Vi har ingen aning om jag kommer studera till hösten och om flytten till Åland kommer ske som planerat eller tidigare/senare. Det enda vi vet är att min partner inte kommer studera denna hösttermin! I början kändes det väldigt jobbigt men det är ju så här när man är i ”arbetssökande-fasen”, man vet inte när, hur och var. Ena dagen vet man ingenting och nästa så vet man exakt! Jag försöker ta det med ro och ta det som det kommer då jag inte kan göra något annat. Just nu är vi här och jag försöker göra det bästa av den tiden och att våren med sin värme nu är på väg.

En annan sak jag också vet är att jag kommer studera något till hösten då jag väldigt gärna vill läsa någon kurs för min egna utvecklings skull. Om det inte blir möjligt för mig att studera på heltid så kommer jag i alla fall läsa en ”nöjeskurs”. Det ser jag mycket fram emot och därför tror jag att hur det än blir till hösten så kommer det bli spännande, lärorikt och utvecklande.

Lämna gärna en kommentar!