KonMari-metoden och den tredje kategorin papper

I helgen tog jag tag i den tredje kategorin, papper. En kategori som verkligen inte känns särskilt rolig att ta tag i men väldigt skön att bli av med! Jag sprang runt och leta efter papper i varje hörn i hemmet. Hade en stor kasse att bara lägga ner allt papper och block jag hittade för att allt skulle vara samlat vid genomrensningen. Sedan tog jag fram de pärmar jag hade där vi förvarar papper och en hel låda fylld med block, mappar m.m.

Det ser inte mycket ut men när man väl får ut papperen från sin plats så blir det så sjukt mycket helt plötsligt. Jag kände mig omringad av papper där jag satt. Haha! Ändå är den här kategorin relativt utrensad kan jag tycka. Däremot har jag skjutit upp att gå igenom just viktiga papper som räkningar, försäkringspapper m.m. kontinuerligt som jag brukar. Det gjorde att det var väldigt mycket att gå igenom. Nu inför flytten också är det extra bra att ha gått igenom och ha lite extrakoll vilka papper som inte behöver vara kvar och vilka som enkelt placerats så de kan rensas ut när vi flyttat.

Här kan man se allt papper som jag valde att göra mig av med. Jag drog även bort sidor ifrån skrivblock som knappt var ifyllda men där jag inte ville ha kvar informationen längre helt enkelt. Kändes onödigt att kasta hela block och det var enkelt att dra ut då de flesta var spiralblock.

Allt strimlande ska vi inte ens tala om. Jag fick låta den stackars dokumentförstöraren ta pauser mellan varven och jag strimlade tillsammans med barnen i 3 timmar! Självaste genomgången av allt papper, block m.m. tog en hel dag så satt i minst 6 timmar även med det. I slutändan blev det 3 fyllda påsar med strimlat papper och 2 fyllda påsar med ickestrimlat.

Nu har vi 3 pärmar där alla papper samlas. Den ena pärmen är för papper som behöver tas hand om som t.ex. månadens räkningar, projekt m.m. Den andra pärmen är för papper som behöver sparas inom en överskådlig tid men kan rensas ut när de gjort sitt syfte. Den andra pärmen är papper som behöver sparas mer eller mindre under en livstid, papper att spara permanent helt enkelt. Vi hade många pärmar att använda här hemma så det kändes som det mest kostnadseffektiva sättet att förvara papperen på plus att jag inte har hittat ett annat förvaringssystem som lockat mer. Jag gillar att kunna lägga in mina papper i register också så att papper av en viss kategori är samlade och lätthittade i pärmen. Marie Kondo har inget system för papper på det sättet utan lägger alla papper på samma plats utöver att ha kategoriseringen av hur aktuella papperen är utifrån nutid. Jag skulle bli galen av ett sådant system, jag är väldigt organiserad av mig och även om jag kan se problematiken av att ha en allt för välorganiserad sortering av papper, där det är svårt att få en överblick och lätt att glömma av papper, så behöver jag lite mer organisering än att ha alla papper samlade i en hög även om det är på samma plats. Det ”glittrar” helt enkelt inte för mig alls. Så just nu provar jag ett system där Marie Kondos tankar möter mina egna, i en vacker kompromiss.

I den här kategorin av KonMari-metoden går man alltså igenom allt som är pappersrelaterat överhuvudtaget även manualer, kvitton, skrivböcker, kalendrar m.m. Manualer gick jag snabbt upp på vinden och kikade efter, då de ligger där, och vi har sparat sammanlagt 5 manualer tror jag av alla vi haft genom åren. Detta är också något som gåtts igenom tidigare så jag valde att behålla dem manualerna. Däremot vill jag få tummen ur att få ner dem så de hamnar i pärmarna så att även dem är samlade och lättillgängliga.

Annars har jag ett litet projekt som även ligger i en av pärmarna och det är att få klistrat in urklipp och skrivit över recept i ett eget litet häfte som ska agera som vår egna lilla kokbok. Vi har massa lösa papper med recept på och tidningsurklipp. Jag vill ha det mer samlat och överskådligt så det är något jag vill göra klart. Jag skrev över några recept idag men jag är långt ifrån klar än så får fortsätta en annan dag. Sedan är det även lite information som finns på lösa lappar som jag vill skriva över till ett dokument på datorn istället. Allt detta för att bli av med massa onödiga småpapper som ligger omkring eller tar plats här hemma.

Nu är denna kategori avklarad i alla fall, åtminstone utrensningen, även om jag har några egna småprojekt jag vill avklara som har uppkommit ur rensningen. Nästa kategori jag kommer ta mig an är hygien- och badrumsartiklar!

Spara

Spara

Spara

(Visited 82 times, 1 visits today)

Lämna gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.