Vad är minimalism och vad betyder det för mänskligheten?

Minimalism skulle jag vilja påstå är en livsfilosofi. Visst handlar minimalism delvis om materiella saker och att vi mår bättre av att skala av det materiella i vårt liv till fördel för annat som ger långvariga minnen och glädje istället. Avskalningen av den materiella biten, att rensa ut och gå igenom, rannsaka sitt hem och ägodelar och stoppa konsumtionen av onödiga prylar är definitivt en essentiell del men absolut inte det enda minimalism innefattar.

Minimalism är ett sätt att se på livet och kan innefattas i alla aspekter i ens egna liv. Det är ett sätt att tänka när man interagerar med sin omgivning. Då prylar inte har en större betydelse i ens liv utan snarare ses som ett sätt att tynga ner en så sätts fokus på upplevelserna med människor man älskar och som ger en energi. Det handlar om att spendera mera tid med dem man älskar, lägga mer tid på det man njuter av att syssla med, mindre pengar för mer tid och en insikt i att lycka går inte att finna utanför oss själva genom materiella ting som prylar och pengar. Att hitta tillfredsställelse i livet hittar man snarare genom att skala av sitt liv från det som inte skänker en genuin glädje, tid går alltid före pengar. Då inte menat i form av att leva ett liv där man i någon form skadas av den låga ekonomin utan snarare i form av att man inte tar mer än vad man verkligen behöver.

Jag själv som minimalist kan ställa mig denna frågan ibland:

Vad är meningen med att köpa ett familjehus, belåna sig för en bil, för att sedan jobba hela dagarna för att kunna betala huset och fylla huset med prylar, för att i slutändan aldrig få tid med sin familj?

Gör ett sådant liv någon genuint lycklig? Varför skaffa en familj om man ändå ska vara merparten av sin vakna tid ifrån varandra? Vad är meningen med ett hem? Är meningen med ett hem att kunna fylla det med saker eller är meningen att det ska vara en varm, trygg och kärleksfull plats att spendera tid med nära och kära i? Det finns tusentals sådana här frågor att ställa och en minimalist ifrågasätter vår västerländska syn på livet, konsumtionssamhället som i sin tur kräver heltidsarbetande människor för att kunna upprätthålla samhällskonstruktionen. En syn som inte bara skadar oss själva men även vår miljö kraftigt.

Den bittra sanningen är att om man bidrar till konsumtionssamhället är det man själv som sätter fällben för ens egna barn och barnbarn i framtiden. Minimalism må ha störst fokus på individen men minimalism är en räddning för mänskligheten på den här planeten. Jorden kommer att repa sig efter våra misstag men vi själva lär inte finnas kvar med vårt ohållbara sätt att leva, att alltid sträva efter mer i form av pengar, makt och ägodelar. Att tro att våra egna handlingar och konsumtion inte påverkar framtida generationer är bara naivt. Vi behöver tänka långsiktigt för vår egen skull men framförallt för de barn vi själva har satt till världen.

(Visited 64 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Vad är minimalism och vad betyder det för mänskligheten?

  1. Så sant det du skriver. Jag själv har rensat ut saker ut livet, är inte minimalist men rensar ofta och försöker att inte handla om jag absolut inte behöver det. Saker jag handlar är också saker jag kommer ha länge, jag sliter ut det jag ska ha kan man säga. Har bara gjutjärn, träslevar och liknande här hemma. Glasbunkar och endast matlådor i glas, allt för att det ska hålla så länge det bara går. Jag vill ju att framtida generationer ska få chansen att uppleva denna vackra plats vi kallar jorden.

    1. Det låter som en sund inställning. ^_^ Tycker det är härligt med saker i naturmaterial! Och jag har samma policy, jag sliter verkligen ut saker tills det inte längre går att använda.

Lämna gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.