Åland – att bo, leva och hemskola?

För 4 veckor sedan åkte vi till Åland för att se huvudön, träffa människor som hemskolade där och känna efter om Åland kunde vara platsen för oss. Vi hade nog pratat om Åland som eventuell boplats sedan 2-3 år tillbaka i tiden men inte tagit oss dit än för att se vad ”landet” hade att erbjuda oss. Åland kändes praktiskt på många vis då de pratade svenska, liknande välfärdssystem, bra barn- och bostadsbidrag, positiva till svenska invandrare, behov av ny arbetskraft och överlag verkade ganska likt Sverige på papper. När vi kom över till Åland mötes vi av otroligt dåligt väder ska tilläggas men ålänningarna var trevliga och tillmötesgående där vi stötte på dem. Vi blev nog besvikna att Åland inte alls tilltalade oss rent arkitekturhistoriskt som maken förmodligen skulle uttrycka det. Byggnaderna är väldigt moderna men inte på något högteknologiskt vis utan historiskt moderna. För mig var det lite som en nagel i ögat att inte ha något riktigt vackert att lägga ögonen på och besvikelsen när jag tittade ut mot hamnen och havet och det luktade inget att tala om. Lukten och smaken av salt när vinden blåser mot ens hår och läppar är något jag saknat och längtat efter sedan vi flyttade ifrån västkusten för 5 år sedan. Havet är det jag saknat mest sedan vi lämnade kusten och flyttade mot inlandet så besvikelsen blev stor när känslan av att vara i en insjö infann sig vid Mariehamns kust. Jag har mer eller mindre bott, levt och andats havet sedan jag föddes även om jag inte alltid bott precis vid strandkanten har den aldrig varit längre än en bussresa bort.

IMG_2638
Gröna uddens badplats, där vi bodde.
IMG_2485
Mariehamns gågata.

Vi började nästan helt ge upp på Åland då vi kände oss miserabla i det dåliga vädret, de blöta ägodelarna och tältet vi frös förfärligt i om nätterna. Efter ett par dagar flyttade vi över oss till en stuga för att åtminstone hålla oss varma och torra. I samma svepa blev vädret lite mer stabilt och solen tittade fram då och då. Det gjorde att vårt lilla äventyr blev lite roligare i alla fall. Efter ett par dagar på Åland hade vi hunnit gå runt lite i Mariehamns stad vilken är den största staden på hela Åland men den är ungefär som en liten svensk by i storlek. Maken jämförde den med Alingsås storleksmässigt och utseendemässigt. Jag kan erkänna att jag tyckte Alingsås var mysigare än Mariehamn, Mariehamn inger inte riktigt ”mysvibbar”. Det där är dock högst individuellt kan jag tänka mig. Däremot är det ungefär lika många invånare i Alingsås kommun som i hela Ålands ögrupp så man får ganska snabbt en uppfattning om hur litet det är.

IMG_2491
Mariehamns centrum.

För att göra det ännu tydligare att förstå hur litet Åland egentligen är kan jag återberätta en konversation som pågick mellan en turist vid luckan i Eckerö, där färjorna åker mot Sverige, och kassörskan bakom disken :

– Har ni någon bankomat här?
– Nej, det har vi inte.
– Vart kan jag hitta en bankomat i Eckerö då?
– Det finns inga bankomat i Eckerö.
– Nähä… Vart finns närmsta bankomat då?
– I Mariehamn.

Det här är en konversation som får mig full av skratt. Den här stackars mannen behöver ta ut pengar och närmsta bankomat är på andra sidan ön. Jag vill inte bo på ett sådant litet ställe att jag inte har tillgång till en större stad med större utbud. Detta fanns inte att hitta på Åland tyvärr. För mig kändes det för instängt då utbudet var begränsat och bilberoendet otroligt stort. Lokaltrafiken åker endast en handfull gånger per dag. Däremot var bussarna fina och det var gratis Wi-fi vilket är ett plus i alla fall. Landsbygden på Åland var fint så vill man bo lantligt så såg vi ett par ställen som såg fina ut. Det är väldigt likt Sverige i naturen, däremot är deras träd små. Haha! Det är förmodligen för att det blåser mycket på ön och det är inte fördelaktigt att vara ett långt och ståtligt barrträd då kanske.

Vi besökte Sjöfartsmuséet i Mariehamn och även Brandbilsmuséet på landsbygden. Både ställena får stort plus och är väl värda ett besök om man åker till Åland med barn. Båda var barnvänliga och sonen på snart 4 år älskade det. Minstingen på 1 år hänger mest med så hon har nog inte så mycket mer att tillägga. Vi besökte även två andra familjer som hemskolar sina barn på Åland och fick höra lite om hur de upplevde Åland och även hur det funkade med hemskolningen. Det verkade funka smidigt med hemskolningen där de själva bodde och det verkar som att det överlag inte är något problem med kommunerna eller de kontaktpersonerna man blir tilldelad. De är runt 15 svenska hemskolande familjer på Åland i dagsläget och det finns inga åländska familjer som hemskolar om jag uppfattade det rätt. De svenska familjerna är de första som prövat den finska lagen på Åland, när det gäller läroplikten, så allt är ganska nytt. Däremot verkade det funka bra och stämningen var positiv och det är alltid roligt att möta något som funkar väl! Familjerna vi besökte var superhärliga och om jag skulle flytta dit med bara människorna i åtanke hade jag helt klart valt Åland. Trevliga, varma, intelligenta och öppensinnade människor var första intrycket.

IMG_2565
Sjöfartsmuséet, mycket att titta på och hitta på.
IMG_2616
Inne i skeppet Pommern.
IMG_2656
Brandbilsmuséet, man fick gå in och provsitta i brandbilarna vilket var en storfavorit av 3,5- åringen.

För er som inte vet tillhör Åland landet Finland och går även under deras grundlagar. Läroplikten är en av de lagar Åland omfattas av och det innebär att barnen har plikt att lära sig och inte plikt att närvara i skolan vilket öppnar upp möjligheten att hemskola. Det verkar överlag som att man har 9 år på sig att inhämta de kunskaper och möta upp kunskapskraven för grundskolan som ett barn ska få i en traditionell skola mellan åldrarna 7-15 år. Vilket innebär att lagen i teorin är flexibel och att det ska vara lättare att ta saker i barnets individuella takt utan att behöva ta saker i samma ordning som i skolan. I teorin borde detta möjliggöra att ett barn kan lära sig all matematik man lär sig i årsgång 1-9 första året av sin hemskolning men inte lär sig att skriva och läsa. För att andra året koncentrera sig helt och hållet på ett helt nytt ämne, t.ex. svenska. Detta är alltså bara ett exempel. Det är viktigt att inte glömma att barn är individer och det lär sig i olika takter och på olika sätt. Vissa sjunker in i ett och samma ämne under lång tid för att sedan göra så ämne för ämne. Vissa sysslar med saker som är övergripande över många ämnen. Jag kan tänka mig att olika intressen/projekt är vanligt och att man då berör flertalet ämnen vilket man i vanliga fall inte tänker på. Att bygga en egen lådbil t.ex. innefattar hantverk, fysik, svenska, kanske engelska, matematik och biologi. Förmodligen kan man få in ännu fler ämnen i ett sådant här projekt. Detta är bara ett exempel på en rolig sak man kan syssla med när man hemskolar. Det är bara barnets fantasi som sätter gränser och kanske föräldrarnas plånbok då men att hitta pengar för att göra saker kan vara ett eget projekt i sig för barnen! Det är sällan barn får göra kostsamma saker i en traditionell skola heller utan att ha en pengainsamling. Sälja saker för att få in pengar inför klassresan t.ex. kom ni ihåg det som barn? Hehe.

För att återgå till Åland så var en negativ sak, förutom bilberoendet, att det var dyrt på Åland. Framförallt mat var dyrt och det känns lite svårt att leva med för egen del. Visst är bidragen fina men kompenserar inte den dyrare levnadskostnaden riktigt. Nu åkte vi till Åland när vi åt paleoinspirerad föda och köpte mycket nötter, grönsaker, frukt och fisk/räkör ska tilläggas och fick tre gånger så dyra matkostnader än hemma i Sverige. Däremot så var vi inte vid en av de större mataffärerna och handlade utan i Mariehamns mataffärer då vi inte hade tillgång till bil. Priserna att äta ute på restaurang var runt 75% dyrare än i Sverige. Det värsta jag varit med om var när vi hittade ett helt vanligt svart paraply i en sportaffärer i Mariehamn för, hör och häpna, 50 euro. Nästan 500 kr för ett paraply!? Vi fick klara oss utan ett extra paraply den veckan kan jag meddela. Detta är såklart ett extremfall men att det ens är möjligt att ta ett sådant överpris säger en del. Det var inget speciellt med paraplyet, inte något känt märke ens (som var känt för oss i vilket fall). En sak jag tyckte väldigt mycket om med Mariehamn var deras bibliotek. Jag älskar böcker och tycker om att besöka olika städers bibliotek. Kalla mig konstig men jag har en grej för lukten av böcker och stämningen som finns i bibliotek. Biblioteket var i alla fall jättefint att titta på, många fina och bra utrymmen att sitta på och alldeles perfekt barnhörna med mycket leksaker att leka med. Stort plus där!

IMG_2515
Mariehamns bibliotek.
IMG_2520
Mariehamns biblioteks barnhörna.

Ja, det var lite om Åland. Nu har vi inte åkt överallt på Åland utan kan mest säga om upplevelsen kring Mariehamn och lite om landsbygden. Vi hade planer att åka ut till en av de mindre öarna på Åland men p.g.a. bristfälliga bussförbindelser på helgerna fick vi stå över den planen. Det är att rekommendera att hyra eller ta med bil om man ska semestra på Åland.

Åland vann inte våra hjärtan men kanske kan Åland vinna ditt?

(Visited 159 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Åland – att bo, leva och hemskola?

 1. Hej!

  Åland låter verkligen trist enligt din beskrivning.. Jag har bara varit där på kryssning för väldigt längesen så jag kan inte säga så mycket om det.

  En som vill flytta dit kanske öppna en paraply-affär och sälja paraplyer för under 50 euro? Det skulle nog vara lönsamt, om det inte är så att det innebär en massa kostnader att importera varor till Åland. Jag kan tänka mig det eftersom ålänningarna måste betala tull då det inte tillhör EU. Och dyrt med finländskt skatt blir det. Och det att frysa häcken av sig mer än halva året. Låter inte lockande alls.

  Nä ärligt talat vet jag inte varför folk flyttar dit utan bekvämligheten att inte ta reda på vad som finns bortom horisonten.

  Tänk om alla svenska hemskolare skulle flytta till Ubud (som är ett billigt hemskolnings/entreprenörs/rawfood/alternativ-paradis på Bali) Det skulle vara fantastiskt. Läs lite mer om Ubud här http://www.denandraresan.com/2015/05/nyckeln-till-ett-enkelt-halsosamt-liv.html Det finns redan ett flytande hemskolningscommunity där. Nu bor vi i Thailand och ska snart ta oss till Sydamerika men jag har en idé att sätta ihop ett arbets/hemskolnings-kooperativ och ha basen där tills nästa år. Det vore trevligt att ha med svenska hemskolningsfamiljer så om du eller någon annan är seriöst intresserad intresserad av att vara med och investera i så får denne gärna höra av sig.

  Det finns såklart andra ställen med bra klimat, hälsosam livsstil och många som hemskolar. Som några exempel på hemskolningsvänliga områden kan jag nämna: Penang, Johor och Kuala lumpur i Malaysia, Chang mai i Thailand, ekobyar i Ecuador, Costa Rica och Belize, USA (särskilt massachusetts och north hampshire där det finns många fritänkare) och Devon i England.

 2. Intressant! Vi funderar på att göra en livsstilsförändring och flytta ut på landet nästa sommar, så det är intressant att läsa om andra som funderar på olika sätt och platser att leva…

  1. Vad spännande och roligt! Jag har nog aldrig bott helt och hållet ute på landet men har definitivt bott i en riktigt liten by också. Skärhamn på västkusten t.ex. där jag delvis är uppvuxen. Vilka ställen funderar ni att bo på? Är det långt ifrån där ni är bosatta idag eller tar ni er bara längre ut ifrån stan till de mer lantliga delarna? 🙂

   1. Vi funderar på Lingbo, mycket stora skogar, fina sjöar och billiga spännande hus. LIgger mindre än 2 timmar från Uppsala. Vi bor ju rätt centralt i Uppsala nu men jag vill bo mer så att man kommer ut lättare, att det som finns att göra i närheten inte bara handlar om att konsumera och göra av med pengar. Vi var i Lingbo nu i somras och det var så lätt med barnen, och en själv, att äta frukost ute, 5 min till liten mysig strand, obegränsat med blåbär att plocka osv. Vi har funderat länge och börjar nog känna oss lite redo nu. Vi tänkte ett testår för att se hur det bli på vintern… Tex har vi ju kolonilott, men det är ett projekt att ta sig dit, trots att det ligger nära, jämfört med att odla lite precis utanför dörren… Gäller bara att mina 2 skolbarn ska acceptera det också..

Lämna gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.