Om Grekland, Atens brusande stad och resan dit

Vi landade tryggt i Grekland på lördag kväll. Resan gick bra även om det var en lång dags resande att åka från start till stopp. Vi åkte från Dalarna strax innan nio på morgonen och var framme vid hotellet i Aten strax innan tio på kvällen. Jag tyckte barnen höll sig relativt glada och vi vuxna var väl helt ok också även om vi sovit lite lite under natten. I fredags sprang vi mest runt som yra hönor och hade så sjukt mycket att fixa och tänka på. Vi såg till att lämna över katterna till kattvakten, tvätta, packa, äta, ta hand om barnen mellan varven, ta ner småsaker vi behövde från vinden, städa då det inte såg beboeligt ut att komma hem till, diska, ta ut soppor, ringa några viktiga jobbsamtal och mail osv. Det kändes som det aldrig tog slut men turligt nog gjorde det ju det. Haha! Känslan av lugn infann sig när vi väl var på plats på hotellrummet i Aten. Nu var vi äntligen framme!

IMG_4367
Haha, ja så här kan det se ut när man får ”packhjälp”.
IMG_4374
Sortera och planera vad man behöver ha med sig var nog det som var svårast av allt och tog längst tid.
IMG_4383
Den där dumma tvätten jag ville få vikt och lagt undan blev inte av till slut. Fick skala av min att-göra-lista en hel del innan vi åkte iväg. Men det gick ju ändå!
IMG_4390
Utsikten från flygplansfönstret.

På lördag kväll blev det förståeligt nog inte så mycket mer än att hälsa på barnens morfar, bli körda till hotellrummet och sedan sova. På morgonen vaknade vi upp och åt lite hotellfrukost. Det gick förvånansvärt bra trots att vi är veganer. Det fanns inga veganska substitut för ”köttismat” men det fanns annat som tomat, champinjoner, mjölkfritt smör, gurka och marmelad att ha på smörgåsen. Dagen därpå tog vi även med oss lite havremjölk (som vi köpt på plats), jeasley ost och astrid och apornas leverpastej (som vi tagit med oss från Sverige) att ha på mackorna och till lite müsli. När vi var förbi mataffären under vår vistelse blev jag positivt överraskad vilket utbud det ändå finns även i Grekland för veganer! Då menar jag såklart om man intresserad av just veganersättare, mat som baljväxter, grönsaker, nötter, frön och frukt finns ju annars i princip överallt.

Under vår vistelse i Aten så hade vi lyxen att kunna åka bil i och med att min pappa har bil. Vi åkte alla tillsammans och besökte Akropolis då min livskamrat (T), historiker som hen är, gärna ville besöka detta monument.  Utsikten på toppen var helt fantastiskt och det var perfekt temperatur ute för att ta sig upp till toppen för att titta. Lilla L satt i selen och gick om vartannat och 4,5 åriga A skuttade och hoppade upp/runt förvånansvärt nog. Han brukar inte vara så förtjust i att gå i vanliga fall men när vi väl var uppe på självaste Akropolis och skulle gå upp och titta var han helnöjd. Det får ändå sägas att det är något magiskt över platsen och vi ska inte ens tala om utsikten. Det är värt ett besök om man är i Aten. Sedan har jag besökt många antika ruiner i Grekland och det finns sådana som är ännu mer fascinerade att besöka då det är större variationer i bygget och ännu mer bevarat. Det finns dock ett museum som ligger bredvid Akropolis som vi inte besökte men vi hörde att det ska vara värt ett besök så det är tips om man planerar en resa över till storstaden. Kanske blir ett komplement och att få se mer av det som hittades under utgrävningarna vid Akropolis.

Bilder ifrån Akropolis:

IMG_4459

IMG_4475

IMG_4488

IMG_4498

IMG_4505

IMG_4506

IMG_4519

IMG_4515

IMG_4541

Jag har ju vuxit upp i Aten och bott där mina första 10 år av livet ni som inte följt eller läst bloggen tidigare. Vi åkte förbi mitt barndomshem, gamla kvarter och lekplatser jag sprang på och lekte i när jag var i båda A och L:s ålder. Det var roligt att se det igen. Saker såg så mycket mindre ut nu när själv blivit större! Men annars var saker sig väldigt likt ifrån vad jag minns det. En del av var resan i Aten tog oss dit med andra ord, stadsdelen var Pangrati i Aten.

Hotellet vi sov på låg i Glyfada vilket är i utkanterna av Aten och har väl vuxit ihop med Aten de senaste åren och har på så vis blivit en del av staden. Glyfada ligger längst med kusten och har vackra ständer dit grekerna själva besöker och badar. Något min familj gjorde emellanåt när jag var liten också. Glyfada är en rikare stadsdel medan Pangrati i jämförelse är en fattigare. Det är tråkigt att se hur stor skillnad det är mellan olika stadsdelar och det är tydligt vilket klassamhälle det är i Grekland. Kanske har det även förstärkts efter krisen. Aten är ingen vacker storstad på det sättet att den har vackra och många dyra byggnader men jag tycker staden är vacker i att den visar verkligheten utan att försköna den. Aten är vad den är och kommer förhoppningsvis alltid att vara då det är vad som ger Aten (och Grekland) sin identitet.

Aten har mycket hemlösa djur som många säkert vet och det skär såklart i hjärtat att se. Samtidigt är det en stad där människor delvis gör som dem vill trots lagar och regler, som T sa framstår det lite anarkistiskt i sitt slag. De kör som dårar här men ja, det är väl ingenting nytt för länder där varmare klimat är standard om jag får vara fördomsfull och av den erfarenhet jag hittills har fått. Atens stad är ganska betonggrå med inslag av lite vitare byggnader och har ganska mycket träd bland allt det gråa. I princip alla smågator har planterade träd här och var. Vissa av Greklands smågator är riktigt mysiga att gå på medan andra bara är trånga och lite smått livsfarliga. De röks en hel del här bland grekerna, något vi som är känsliga märker snabbt av, och då det är mycket biltrafik så luktar det väldigt mycket avgaser. Det bor 4 miljoner människor i Aten vilket motsvarar nästan halva av Sveriges befolkning i en enda, men ganska stor, stad.

Här kommer lite typiska bilder av Aten, både innerstaden och Glyfada (men mest Glyfada):

IMG_4436
Dessa växter är vanligt förekommande i Grekland och är en del av Greklands vanliga vegetation på många platser. De kallas ”athanatos” här vilket betyder odödlig.
IMG_4428
Smågator i de mer välbärgade delarna av Grekland.
IMG_4677
Det finns en väl etablerad kollektivtrafik i Aten och det går lätt att ta sig runt om man är på besök. Det går att välja mellan spårvagnar, metro och bussar (både traditionella och sådana drivna på el).
IMG_4671
Hus för den rike i Aten, Glyfada, med havsutsikt! Inte en typisk stil skulle jag vilja säga men vitt i vilket fall.
IMG_4689
Väldigt trafikerade vägar där man får ha noga uppsikt. Inte så barnvänligt!
IMG_4727
Utsikten från hotellet. En riktigt vacker solnedgång! Hela Aten är beläget och omringat av berg man kan se på de flesta ställena man befinner sig på i staden.
IMG_4698
Det grekiska kyrkorna är bortom denna värld. Det är så otroligt vackra inuti. Jag får visa fler bilder inifrån denna kyrkan!

IMG_4437

IMG_4567

IMG_4596

IMG_4619

IMG_4628

IMG_4667

IMG_4679

IMG_4684

IMG_4730

Jag har nog inte riktigt fattat eller landat att vi är i Grekland än. För mig känns detta ”hemma” dock. Jag känner mig inte som en främling men det känns ovant att se och höra människor tala grekiska igen. Grekerna och svenskarna är olika varann och det är ju delvis en kulturkrock. Genusen är ju kanske inte den bästa här, haha, men jag har fått fina kommentarer när jag har ammat L som fyller 2 år i juli och det är inget som är vanligt i Sverige å andra sidan. Jag tycker om Grekland men övärlden är min grej och det är, trots att jag vuxit upp i Aten, ”riktiga” Grekland för mig. De typiska vita husen med blåa detaljer, lukterna, ljuden, smakerna, värmen, folket. Ja, det är kärlek! Grekerna är mer öppna än svenskarna och det är något jag uppskattar. Det är mer välkomnande och som svensk kan de säkert t.o.m. ses som påträngande. Haha! Men det tycker inte jag. Jag tycker att de har en ”lagom” nivå som vi skulle säga i Sverige.

I Aten fick vi även träffa min pappas flickvän för första gången vilket var ett lyckat möte. En väldig glad och trevlig kvinna! Pratsam med stort hjärta, stark karaktär och mycket humor verkade det som. Vi var även och åt på en raw restaurang i Grekland. Provade bl.a. rawpizza vilket var en intressant ny upplevelse! Det bästa med den här resan utöver Grekland i sig är så klart att få träffa min pappa igen, barnens morfar. Varje gång jag träffar honom igen inser jag hur mycket jag saknar honom!

Just nu blommar det vackra blommor överallt här i Grekland och det är väldigt vackert, maj är en vacker månad att besöka Grekland och det är heller inte så mycket turister vilket jag finner ganska skönt. De börjar trilla in under juni allt som oftast. Igår morse åkte vi med färjan över till Paros så just nu när jag skriver detta sitter jag på terrassen till vårt rum och skriver. Mer om det får det bli nästa gång!

Hoppas ni har det fint i värmen i Sverige!

Spara

(Visited 10 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Om Grekland, Atens brusande stad och resan dit

    1. Hehe, ja vi hade ju kunnat ha med oss en resväska till. Hade blivit mycket att bära men det hade säkert gått att få i dig. ;D

Lämna gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.