Del 1: Camping goes fail; några lärdomar från en rookie.

Då har vi varit ute på vår spontantripp i fredags och vi vände blicken hemåt redan i lördags. Det mesta gick nog så fel det kunde tror jag. Förutom att vi faktiskt kom iväg med den planerade bussen till Säterdalen. So far so good! Vi promenerar ner till dalen där vi tittar på folkdans, ser resningen av midsommarstången, dansar kring midsommarstången och så är tivolit där så storebror får chansen att åka några få vändor. Vi äter lite av vår goda mat vi tagit med oss, som maken lagat innan vi åkte hemifrån. Det börjar regna lite smått så vi tar skydd vid en av grillplatserna med tak. Storebror leker vid lekplatsen med de stora tunnelrutschkanorna, linbanan, gungorna m.m. och lillasyster sitter och leker i gräset mest. Hungriga som vi är passar vi på att äta middag också innan vi bestämmer för att packa ihop våra saker och vandra vidare upp i naturreservatet för att hitta något trevligt ställe att sätta upp vårt tält där det även finns färskt vatten i närheten. Vid detta laget är kl. runt 16:00. Vi diskuterar redan innan att vi har ganska mycket packning med oss och att vi förmodligen inte kommer orka gå allt för långt så vi pekar ut ett ställe på kartan vilket verkar vettigt att gå till.

IMG_2341 IMG_2351

Bredvid den stora skylten, lite gömt bland buskaget är en liten, lång och söt trappa som går uppåt för ett berg. Vid tar en logisk slutsats att det borde vara en genväg när vi jämför med kartan. Worse decision ever! Just saying… Vår lilla ”genväg” gör att vi går framåt, svänger av, tar ytterligare ett dåligt beslut, hamnar i en återvändsgränd, får gå tillbaks, tar ytterligare ett dåligt beslut, slutar med en liten självvandring för mamman för att kolla om det där vindskyddet på kartan är i närheten, vilket det inte är så tillbaks till familjen, ta vägen tillbaka igen och slutligen ta en stig som leder oss ca 300m ifrån den jäkla skylten vi först började på. Klockan har vid det här laget blivit ca 20:00. Vi har alltså burit sjukt tung packning, framförallt maken, och stundtals två barn samtidigt i sjal/sele. Jag tror både jag och maken tänkte ”skjut mig” minst ett par gånger per minut mot slutet. Det var så tungt och ont hade vi överallt.

IMG_2358

Inflik lärdom 1: Så vilken lärdom tar vi med oss av det här? Jo, var jätte jätte noga med packningen. Räkna med att ni kan gå fel och att ni ska orka bära packningen hela vägen utan att det känns som ni ska gå itu. Vi hade två stora backpackryggsäckar, en kylväska och en större väska för handen med torrmat i. Väskorna maken bar i handen var jätte tunga vilket var en stor miss. Ta den tunga packningen på ryggen så du bär den stora tyngden med hela kroppen och inte bara armarna. Inför nästa campingtur kommer vi ha var sin backpacksryggsäck istället (varav en går att göra om för att bära med handen om stora barnet vill bli buret på ryggen när han blir trött). Absolut ingenting mer än så. Det blir alldeles för tungt! Sedan var inte planen att vandra runt i timmar med tung packning och se delar av ravinsystemet på det sättet men bättre att vara förberedd på det oväntade när det gäller camping säger jag. Det blev ingen trevlig upplevelse att bära så tungt så länge.IMG_2337

Inflik lärdom 2: Se till att ha en backup plan när det gäller att få färskt och rent dricksvatten. Kolla upp innan avresa huruvida vattnet går att dricka i området som det är eller om det finns vatten/toaletter på gångavstånd. Om detta inte finns är det lättaste att skaffa något slags reningssystem på/för flaska så man kan dricka vattnet man hittar i naturen. När man campar är det klokt att slå läger nära vattnet och det var något vi hela tiden behövde tänka på när vi letade lägerplats vilket försvårade för oss. Vi hade inte varit tillräckligt förutseende på denna punkt och hade ingen plan B.

Forts. Hungriga och trötta hade vi äntligen funnit en plats att placera våra rumpor på i vilket fall. Barnen åt och vi satte upp tältet vilket gick snabbt och smidigt som tur var. Efter många om och men var sovplatsen iordninggjord och alla var klara för att sova. Lite svårt att få överexalterade barn att somna utan att tappa humöret efter en sådan lång dag men till slut sov de båda två och jag och maken pratade lite, tittade på ett litet avsnitt på surfplattan vi hade med och sedan somnade vi. Natten var minst sagt inte varm, särskilt mjuk eller mörk. När alla vaknat runt 06:00 på morgonen var tältet fuktigt/blött mot väggarna och ute hade det regnat en hel del under morgonen/natten.

Inflik lärdom 3: När man köper ett tält är det klokt att köpa ett tält som har både ett yttertält och ett innertält för att motverka kondens och få det sådär blött och fuktigt som vi fick det i tältet på morgonen. Då tältet var av mindre storlek så var det svårt att låta bli att vidröra tältväggarna utan att själv bli blöt eller blöta ner sakerna inne i tältet. Att tältet i övrigt har bra ventilationshål är också viktigt så luften kan cirkulera in och ut på ett behagligt sätt. Jag visste inte ens att det fanns tält som inte var uppdelade i inner- och yttertält eller att det fanns tält som skapade kondens. Jag har använt ett och samma tält sen jag var liten och dessa problem har aldrig tidigare uppstått.

Inflik lärdom 4: Filt i ull/polyester hybrid är för kallt och för hårt som liggunderlag i längden, även på sommaren. Vi skulle behövt dubbla antalet filtar och använt sovsäckarna som sovsäckar istället för täcken så hade det kanske funkat. Då hade dock vår packning blivit ännu större och tyngre än vad den redan var. Därför satsar vi på uppblåsbara liggunderlag med en ullfilt som isolering (mellan tältgolv och madrass) till nästa gång, plus stängda sovsäckar/sovtäcken runt oss. Det borde göra det både mjukare och varmare. Vi har satsat på uppblåsbara madrasser i naturgummi, inte bland lättviktsutrustningen men en bra kompromiss även ur giftsynpunkt vilken jag tycker är svår att tillgodose när det gäller tältning/camping.

Inflik lärdom 5: Not to self: ögonbindel nödvändigt för ljuskänslig tältsovare. Inget kinky menat, fritt tolkningsutrymme till ert förfogande dock.

Fortsättning följer…

 

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lämna gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.