Del 2: Camping goes fail; några lärdomar från en rookie.

Vår tur fortsatte med en tidig morgon som sagt med ett uppvaknande runt 06:00 på morgonen. Jag har nog aldrig sovit så obekvämt under hela mitt liv. Haha! Det var stenhårt verkligen och att ligga mycket på ryggen och samtidigt ha ett barn på armarna största delen av natten som omvartannat ammade var inte till hjälp för en bättre sömn kan jag meddela. Jag vaknade runt en timme innan alla andra, runt 05:00, och drog fram mobilen och klickade runt en stund. Därefter var det fullt ös att äta frukost, diska rent tallrikar, packa ihop saker, toalettbesök m.m. När vi slutligen hade samlat ihop allting gick vi över till det mysiga cafét som inte låg långt ifrån där vi tältat och fikade i slutändan. Japp, det blev glass och kanelbulle då vi kände oss så ömkliga efter det senaste dygnet. Nämnde jag att jag hade träningsvärk lite överallt? Stelhet? Smärta? Maken kunde knappt böja armarna ovanför huvudet. Haha! Egentligen var vi nog ganska roliga att se på men vi kände oss mindre roade inuti.

IMG_2406

IMG_2407

Efter fikat gick vi vidare till lekplatsen vid folkparken i Säterdalen. Det började ösregna ganska snart efter att vi kommit fram så vi tog skydd så gott vi kunde medan sonen lekte på i regnet. Jag kollade upp tågen och bussarna hem och sedan var det bara att konka upp all packning för mördarbacken för att ta oss ur dalen. Därefter var det inte många meter tills vi var framme vid tågstationen. Visste ni att en tågstol kan kännas som en gudagåva för röven efter en hel natt på stenhård mark i ett tält!? Haha! På tåget åt vi på en del av maten vi hade med oss. Så gott och skönt att slippa laga mat var det i alla fall.

Inflik lärdom 6: Något vi ordnat med innan avresa var att vi lagat mat i förhand och vi hade med andra ord tagit med oss all mat vi kan tänkas behöva för dem dagarna vi skulle campa färdiglagad. Det kändes väldigt klokt innan vi åkte men det var en av anledningarna packningen blev så tung. Fördelen att ha färdiglagad mat övervägde inte faktumet att packningen blev sjukt tung och det blev olidligt att bära längre sträckor. Däremot ville vi göra saker enklare för oss med maten så vi inte skulle behöva tänka på eller köpa utrustning för kök bara för helgens skull så då blev det en kompromiss. En annan sak när det gäller mat är att det kanske låter väldigt bra i praktiken att ha med mat på burk men jag kan säga att det snabbt och lätt blir tungt. Burkar i metall är väldigt tunga men även när man köper mat i tetrapack så blir vätskan/maten i dem tung att bära på väldigt snabbt. Åtminstone om man bara är två personer som ska bära saker för 4 stycken individer.

Inflik lärdom 7: Är du kall av dig kan det vara klokt att ha en extra tjocktröja med att sova i om du skulle frysa om natten. Själv hade jag på mig ett ullunderställ att sova i och tjocka sockar. Jag frös som bara den.

Forts. Efter tåget så tog vi en sista lokalbuss vilken äntligen tåg oss hem. Det var underbart att äntligen vara hemma. Allt var så mjukt att ligga och sitta på; sängen, soffan… Kärlek! Vi behövde inte laga så mycket till mat under hela helgen vilket var ett stort plus i alla fall. Däremot skulle jag inte kalla det en lyckad campingtur. Jag är dock inte en person som blir bortskrämd så enkelt. Fast jag kan erkänna att jag tänkte ”aldrig mer” när vi var på väg hemåt den där lördagen. Haha!

Slutsats: Det kan vara fördelaktigt att göra långdistans vandringar och camping när barnen är lite större och de kan gå av egen kraft. Kan de bära någon mindre väska på köpet är det en klar fördel. När barnen är mindre och man kanske behöver bära både dem och packning kan det vara klokt att fundera över sina alternativ. Kanske kan man hitta något enklare sätt att transportera packningen de längre sträckorna? Välja ställen att se på semestern/utflykten vilka är framkomliga med cykel och cykelvagn alternativt bil om man är bekväm av sig. Var noga med att planera en sådan här tripp i minsta detalj. Både när det gäller utrustning/packning och reserutt. Det kommer med största sannolikhet göra resan betydligt behagligare och roligare för alla.

Detta var för oss en ren testcamping för att se hur det skulle funka att campa med den utrustningen vi redan hade. Det var utifrån dem ramarna vi jobbade. Nu har vi tagit med oss en hel del lärdomar efter den första campingturen med två barn och hoppas kunna göra campingturen på Åland betydligt bättre. Däremot är det en hel annan femma att tälta på en camping än mitt ute i naturen utan faciliteter så långt ögat kan nå! Jag tror vi har ganska mycket bättre förutsättningar att lyckas denna gång.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lämna gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.