Grekisk vegansk mat på restaurang

Det var någon som bad om exempel på mat man kunde äta ute i Grekland. Här kommer några exempel på mat, alla bilder är lånade då jag tyvärr aldrig fångade en bild på någon mat. Det var så gott och åkte alltid ner så fort. Detta är alltså bara några exempel och det finns fler! Om man är i Grekland är mitt råd att man frågar vilken mat som är utan animalier (i korta drag specificerar man utan mjölprodukter, ägg och kött).

Delicious-Briam-recipe-Greek-mixed-Roasted-Vegetables-21
Det här är ”Briam” och är enkelt beskrivet säsongens grönsaker gjorda i ugn tillsammans med ugnspotatis. Supergott! (bilden är tagen från: http://www.mygreekdish.com)
eggplant_balls
Det här är stekta auberginebollar och det finns i fler varianter med både potatis och grekisk pumpa i som grund istället. Det finns även bollar med grund av kikärtor och liknar med andra ord falafel. Aubergine heter ”papoutsakia” på grekiska så leta på det i menyn. De flesta restauranger har dock engelska menyer också. (bilden är tagen från: http://veggienumnum.com)
Griechische_Gigandes
Det här är ”Gigandes” och det är vita bönor i en tomatsås som varit i ugnen. Jättegott! (bilden är tagen från: http://www.monambelles.de)
img_9938
”Tiganito kolokithi” är det här. Detta är friterad grekisk pumpa som liknar zucchini, frityren består bara av mjöl och vatten och är därmed vegansk. Det mesta i Grekland friteras i olja och inte i animaliskt fett men fråga för säkerhets skull. Det finns även friterad aubergine som alternativ. (bilden är tagen från: https://liketheteaeats.com)
Ntomates-gemistes-me-stafida-rizi-kai-koukounari
”Gemistes” heter det här och det är fyllda tomater eller paprikor med ris i. Traditionellt sätt är dessa utan kött i alltså men som alltid så varierar det från restaurang till restaurang. Fråga om ni är där! Alla restauranger vi varit på har använt sig av det traditionella receptet som är utan kött och andra animalier. (bild tagen från: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr)
spaghetti_nepolitana_recipe1
Sedan har vi ”Spaghetti napolitana” såklart men glöm inte att be utan ost då det ofta tillkommer vid sidan av. (bilden är tagen från: http://www.lovielimes.com)

Det här är några av de rätter vi provat på. I Aten lyckades vi även hitta vegansk pita! Sjukt gott och det var med svamp, aubergine och zucchini istället för kött. Man ber att få utan tzatziki. Det är viktigt att säga en extra gång hur man vill ha det för ibland får man just med animalier vid sidan av maten så tänk på det! De flesta veganer är nog erfarna av detta tyvärr så har redan detta i åtanke när de beställer. Här på Paros hittade vi också vegansk pita men då var det med en slags kebabersättare i istället. Kollade förpackningen själv och det var veganskt. Sedan kan man även hitta olika röror att ha till bröd eller sås som är baserade på kikärtor, med vitlök, gröna ärtor eller på aubergine. Det finns även kikärtor i ugn att hitta. Många av dessa maträtter hamnar under ”aptitare” men tillsammans med en tallrik potatis, ris eller pasta blir det en fullvärdig måltid.

Hoppas även du hittar något smakligt i Grekland nästa gång du är här! Våga prova mat även utanför din bekvämlighetszon.

Spara

(Visited 149 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Grekisk vegansk mat på restaurang

  1. Vilket inspirerande inlägg :D. Kan du inte dela med dig av lite veganska rätter ni lagar hemma :). Tänkte försöka mig på att laga veganskt i sommar :). Märker hur min kropp mår bättre av att skippa animaliska produkter. Får ont i magen direkt och sväller upp, jag har testat att bara äta från det gröna ett tag men i helgen åt jag kött, kände direkt av hur dåligt min kropp mår.

    1. Tack! ^_^ Jo, jag kan försöka skriva ett inlägg lite längre fram på lite olika veganska rätter vi äter här hemma och kanske ett och annat recept. 🙂

Lämna gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.