De grekiskt ortodoxa kyrkorna

Jag tänkte ju att jag skulle dela med mig av hur otroligt vackra de grekiskt ortodoxa kyrkorna kan se ut på insidan. Om ni aldrig varit i en så är det verkligen en upplevelse att se. Jag som inte ens är kristen hade lätt kunnat tänka mig att sitta där under en predikan och tittat på alla de där bilderna eller bara i egen tystnad suttit och sugit in atmosfären en stund.

Den första kyrkan är den som var i Aten, i Glyfada. Kyrkan är tillägnad Sankt Konstantin och Helena och är en central del av Glyfada som jag förstått det. En modern kyrka byggd 1940.

IMG_4699

IMG_4701

IMG_4707

IMG_4711

IMG_4713

IMG_4714

Den andra kyrkan vi besökt är på Paros i huvudstaden, Parikia, och heter Panagia Ekatontapiliani också känd som ”Church of 100 doors”. Det är en gammal bysantisk kyrka och är förmodligen daterad så långt bak som år 326. En väldigt vacker kyrka väl värt ett besök! Vi besökte även de äldre delarna där man tidigare döptes. För er som inte vet det är det ett ganska modernt påfund att döpa bebisar. Förr var dopet en helig rit som krävde utbildning och gjordes alltid vid en mer mogen ålder. Att döpas användes inte som den görs av många idag som någon slags tradition. Att döpa någon anser jag egentligen ska vara dennes val och inget val man kan göra åt denne plus att det är något väldigt religiöst i det (som jag ser som vackert) och är man inte troende ska man inte döpa sitt barn. Det är så fel, så vanhelgande mot religionen… Tror man inte på guden man lovar bort sitt barn till ska man helt enkelt låta bli. Jag har själv avstått att döpa mina barn delvis för att jag inte är troende och delvis utav ren respekt. Det är min åsikt men nu ska jag inte tjata mer om det! Nu kommer det bilder istället.

IMG_5058
Så här såg delen ut man döptes i.
IMG_5004
Kyrkan i sig och nedan följer bilderna från insidan.

IMG_5016

IMG_5020

IMG_5029

IMG_5030

IMG_5035

IMG_5046

Sedan besökte vi kyrkan i Marpissa vilket är en liten lokal kyrka i en liten by i närheten. De är så otroligt vackra även de mindre kyrkorna. Täckta med målningar från golv till tak. Helt slående att titta på! Denna kyrkan heter Metamorphosis Sotiros och är en modern kyrka byggd år 1960.

IMG_5124

IMG_5125

IMG_5127

IMG_5128

Detta var lite bilder ifrån olika kyrkor i Grekland. Hoppas det var givande!

Spara

(Visited 14 times, 1 visits today)

2 thoughts on “De grekiskt ortodoxa kyrkorna

    1. Ja men precis! Det känns som ett ett konstverk. Speciellt ortodoxa kyrkor som har just målningar och berättelser över hela väggarna. 🙂

Lämna gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.