Maten, vardagen på Paros och om att vara vegan i Grekland

Nu har det gått nio dagar sedan vi lämnade Sverige. Jag har börjat landa in mer att vi är i Grekland och trivs ganska bra här på Paros. Det är här vi kommer tillbringa merparten av vår Greklandsresa. Vi har ytterligare 22 dagar här på fina Paros innan vi åker färjan tillbaks till Aten för att dagen efter ta flyget hem till Sverige. Jag tycker det är skönt att ha möjligheten att stanna så här pass länge på en och samma plats. Det tar för mig ungefär en vecka att vänja mig vid en ny plats och efter ungefär två veckor då börjar jag känna mig bekväm och mer hemma. Det är med andra ord ganska så meningslöst och opraktiskt att för mig åka till en plats 1-2 veckor bara. Medan andra är istället tvärtom och längtar kanske snarare hem efter två veckor.

Varje dag har sätt lite annorlunda ut här skulle jag vilja säga och vi har inte fått in någon dagsrytm än utan vi har passat på att prova oss fram vad som passar just här den senaste veckan. En och annan rutin har vi fått in och en av dem är att vi varje dag promenerar 5 minuter bort till bageriet och köper nybakat bröd till frukost. Det är en av de lyxigaste sakerna med Grekland, du hittar bagerier överallt och det är otroligt gott och lyxigt att få nybakat bröd till frukost utan att ha behövt baka det själv. Det kostar bara 1 euro för en limpa bröd så det är väldigt billigt i jämförelse med Sverige och det går heller inte att hitta något motsvarande i Sverige. För mig är det underligt med Sverige att vi har så få saker som är lokala och det är väldigt svårt att hitta lokalproducerat, som är småskaligt och lättillgängligt. Här har de flesta en egen liten butik i den lilla byn. Varje ställe är som en liten by och det känns mer som det finns en gemenskap i varje liten by i jämförelse med Sveriges landsbygd som både är mer glesbebyggd/bebodd och verkar sakna till stor del både gemenskap och små samlade butiker. Visst finns det gårdsbutiker du kan åka ett par mil (och bara med bil) för att nå när du är i Sverige men nä, här får du dagsfärska varor, vilket inte ens är garanti i en gårdsbutik i Sverige, på promenadavstånd. Det finns väldigt mycket lokalprodukter här och det är fint att se! Däremot är det ekologiska utbudet obefintligt i framförallt färskvarorna. Det är inget du hittar i de vanliga mataffärerna som i Sverige. Det är framförallt ekologisk frukt och grönsaker som det är ont om.

Däremot har vi hittat en hel del goda (men onyttiga!) veganska saker utan att de för den delen är märkta just som veganska. Det är svårt att inte prova de färdiga produkter som man kan prova som vegan här även om man vill äta nyttigare. I Grekland är det sjukt enkelt att leva som vegan och jag tror det är en av bitarna jag kommer sakna mycket när vi reser härifrån. Jag kan faktiskt äta ute, hela familjen, på restauranger här i Grekland och få riktigt god vegansk mat utan att behöva specialbeställa. Vi har alltid flera stycken rätter att välja mellan och all mat har smakat jätte gott! Den grekiska matkulturen innefattar flertalet rätter som man kan äta som vegan och det finns veganska varianter av rätter där det annars förekommer kött. Det är riktigt sorgligt när man jämför det med Sverige. Om jag kommer till en restaurang som serverar svensk mat finns inte någonting för mig att äta på den där menyn. Ingenting! Det är helt sjukt så begränsad jag är när jag äter ute som vegan i Sverige. Sverige är så efter och matkulturen är ganska bedrövlig om jag får säga det själv. Om jag kommer till en restaurang till Sverige är det en näringsfattig isbergssallad som gäller som vegan. Får väl tacka gudarna att åtminstone Max kom med lite alternativ till veganerna. Sedan finns det ju såklart en och annan restaurang som inte serverar svensk mat men det är ju inte svensk matkultur så det räknas inte på min lista. Många rätter ifrån utländska restauranger (i Sverige) märks också är anpassade med svenska mått med både komjölk, ägg och mer kött än vad du skulle hitta i självaste landet. Hemskt tråkigt! I de grekiska restauranger jag varit på i Sverige t.ex. är alla de veganska (och väldigt traditionella!) grekiska maträtterna bortplockade till fördel för köttallrikarna. Inte sagt att inte Grekland har många rätter där kött, fisk eller fårost är inkluderat, för det har dem. Men här finns åtminstone alternativet att kunna välja bort och faktiskt äta något riktigt gott som inte är en isbergssallad.

Tyvärr har jag ju inga bilder på maten jag ätit här, det har slunkit ner fort, men får väl ta några bilder på just maten så ni får se några rätter åtminstone. Däremot så ska jag bjuda på några andra bilder ifrån dagarna som passerat.

IMG_4774
Stranden som ligger närmast oss, 50m bort. Kristallklart vatten är det! Detta är stranden vid Logaras där vi bor.
IMG_4764
Lek i sanden har det blivit mycket av.
IMG_4896
Detta är ytterligare en strand som ligger precis vid byn bredvid, Piso Livadi, och som också är på promenadavstånd.
IMG_4920
Piso Livadi vid strandslutet med några gungor och rutschkana också.
IMG_4967
Tittar ut över havet.

IMG_4946

IMG_4995
På andra sidan kan man se stranden utanför oss och Logaras. Bergen som ni ser i bakgrunden kan man se lite överallt här på Paros. Det är berg och dalar där man kan se rakt över. Sjukt vackert!

Detta är några bilder härifrån närheten men vi har även åkt och upptäckt mer av Paros men mer om det får det blir en annan gång!

(Visited 84 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Maten, vardagen på Paros och om att vara vegan i Grekland

  1. Vilka fina bilder, och kul att höra att det finns så mycket bra vegansk mat! Kan du ge exempel på vad du fått på restaurangerna? Jag har upplevt att det blivit väldigt enahanda när jag varit på semester i Grekland. Pizza, pommes frites och grekisk sallad i olika varianter typ, och då är vi ändå lakto-ovo. Fast vi har ju varit på väldigt turistiga ställen iofs.

    1. Tack. ^_^ Det finns mycket som är gott bara man går till en restaurang som har grekisk traditionell mat. De allra flesta har åtminstone en sådan restaurang om inte fler. Om man inte vet vad allt på menyerna är kan det dock vara svårt att veta hur man ska beställa. Många rätter ligger på ”aptitare” på menyn som är veganska men är fullvärdiga rätter med antingen potatis, pasta eller ris till. Jag kan skriva ett inlägg om alla de olika måltider som finns som åtminstone vi provat! Då får du också ett mer utförligt svar. 😉

Lämna gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.