Utlandsflytten

Flytten som ska infalla detta år är planerad för att möjliggöra att barnen ska kunna bli unschoolade i så stor grad som landet vi flyttar till låter oss. I Sverige har vi skolplikt vilket alltså innebär att ingen form av hemskolning eller unschooling är tillåten medan i ett flertal olika länder, både i när och fjärran, finns det istället en form av läroplikt vilket är betydligt mer tillåtande än skolpolitiken i Sverige. En läroplikt innebär att staten till viss del anser att föräldern har rätt att välja form av utbildning till sitt barn, därav är hemskolning ett alternativ, medan i Sverige finns det inga andra val än de statligt godkända skolorna. Om ni är nyfikna på att veta mer varför vi väljer att hemskola våra barn kan ni läsa här.

Vi har under merparten av våran tid som föräldrar planerat att flytta utomlands för att kunna möjliggöra våra hemskolningstankar. Vi insåg redan när vårt första barn bara var något år gammalt att vi drogs till unschoolingfilosofin så pass mycket att vi var villiga att flytta ifrån Sverige för att kunna ge barnen och oss själva det liv vi trodde skulle ge oss allra mest utav livet.

Vi tittar alltså på en flytt som kommer ske sensommaren 2017, inga datum satta. Det vi lutar allra mest på just nu, och som vi tror kan leda till fantastiska möjligheter och erfarenheter, är att vi vill bosätta oss på Åland och se vilket liv och nätverk vi kan skapa oss där. Vi hade även genuina planer att flytta till Spanien ett tag och känna efter om Spanien kunde vara vårt framtida hem. Vi tyckte att Spanien hade riktigt fina potential men efter en resa ner på ett par veckor insåg vi att Spanien ändå inte var platsen för oss. Jag insåg mycket om mig själv under den resan och om vår familjs långsiktiga behov, om ni är nyfikna kring lärdomarna ifrån Spanien finns det att läsa här.

Åland föll naturligt som alternativ då det var en av platserna vi länge och seriöst funderat på långt innan Spanien. Åland har fördelarna att det talas svenska, har ett väl uppbyggt och fungerande välfärdssystem, har låg arbetslöshet, uppmuntrar barnfamiljer och svenskar att flytta dit då de är i behov av invandringen till ön, väldigt tillåtande hemskolningslag med läroplikt istället för skolplikt och att det finns många andra svenska familjer som redan lever, bor och hemundervisar på Åland.

En av lärdomarna i Spanien var att en del av mitt hjärta alltid kommer att tillhöra Grekland. Grekland med sin vackra natur, människorna, klimatet, havet och framförallt med en bit av mitt hjärta. Jag hoppas att Grekland ska vara ett land vi kommer kunna göra årliga långbesök till och att barnen får ta del av det underbara land som inte bara är en del av mina rötter utan även deras. Allt jag föll för i Spanien, det jag gillade, var det som var representativt för Grekland. Skillnaden är att jag har en koppling till Grekland som inte går att förklara, på ett djupare själsligt plan, som jag tror går långt bortom rötter. Jag vill ta vara på och ge näring till det bandet och inte försöka hitta ett land som har liknande förhållanden att leva i p.g.a. min längtan.

img_4659
Vi har under åren som gått haft hela världen öppen som möjlig plats att flytta till för att kunna unschoola våra barn. Ibland har jag känt frustration över att vi inte bara kunnat resa över halva världen, upptäcka och hitta vår plats längs med resan. Vi har helt enkelt haft saker i Sverige som har hållit kvar oss och som varit av betydelse att avsluta innan en flytt eller resande har kunnat ske. Några resor har det ändå blivit i hemskolningens (och hjärtats) namn och dem resorna har gett otroligt stor insikt. Att resa ger verkligen perspektiv och våra resor har gjort det lättare att förstå vilka våra behov är. Vilket i sin tur leder till en lättare förståelse till vilken plats som skulle passa en att flytta till, där man förhoppningsvis kan skapa sig ett liv man kan frodas i. Det är också en insikt jag vunnit med tiden och det är att platsen inte nödvändigtvis är det viktigaste valet i ett sådant här beslut utan snarare vilket liv man kan skapa sig på platsen man funderar på.

Detta är alltså planen som den ser ut idag och som vi har börjat landa i, en plan som känns skön och trygg, där vi har stora potential att utveckla ett liv vi önskar leva.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara