Tre intensiva dagar – trafiksäkerhet och körkortsteorikurserna avklarade

Den här veckan har jag haft körkortsteori tre kvällar i rad. Jag var där i måndags, tisdags och ikväll var sista teorikurstillfället. I måndags kom jag hem med en jättemigrän och igår gjorde jag ett halvtappert försökt till att skriva ett inlägg här i bloggen men jag var för trött för att hålla fokus. Nu när det blivit ljusare på morgnarna här, 06:36 stiger solen redan upp, så sover jag mycket sämre. Jag vaknar av ljuset alltså, trots persienner, men är fortfarande väldigt trött. Det går inte heller att somna om så idag bestämde jag mig att det jag behövde mest av allt under dagen var att få upp mörkläggningsgardinerna för bättre sömn. Så jag gjorde det till min stora prioritet idag. Nu hänger dem där och gör förhoppningsvis sin magi för sömnen inatt och på morgonen. Bara jag ser till att lägga mig vid en någotsånär bra tid ikväll så. Utöver denna prioritet idag var det kvalitetstid med barnen som var på min lista. Det lyckades vi också få! Flera timmars lek och läsande tillsammans. Riktigt mysigt och roligt!

Det känns riktigt skönt att jag nu är helt klar med alla teorikurser också. Ett steg närmare körkortet! Här på Åland ska man genomgå två säkerhetskurser som det heter och teorikvällarna jag varit på är en del av detta. En av säkerhetskurserna är mer omfattande och på den blir det även ett par timmars körning för att bland annat träna på ekokörning, mörkerkörning och omkörning. Det blir säkerligen jättespännande att prova på även detta sen. Teorikurserna har varit ganska bra men vissa delar har känts lite självklara, åtminstone för mig som är äldre, andra har varit riktigt intressanta och några lite sådär småtrista. På vissa kurstillfällen har det känts som att det hade kunnat komprimeras lite och att vissa grejer hade man lika gärna kunna läsa sig till själv inför teoriprovet. Med andra ord hade man kunnat göra det lite billigare att ta körkortet för säkerhetskurserna är en saftig andel av körkortskostnaden om man slår ihop båda kursernas kostnad. Med det sagt så vill jag ändå poängtera att bra och viktiga saker togs upp, saker som är viktiga att kunna innan man åker där ensam bakom ratten med körkortet i handen. Det vi bl.a. gick igenom var alkohol och droger, trötthet, stress, ekokörning, risker i trafiken och olycksfall.

Det är läskigt att tänka på hur mycket som kan hända där ute i trafiken. Vilket stort ansvar man har bakom ratten och människorna i den. Sedan har man självklart alla utanför bilen man bör tänka på men också den läskiga tanken på dem som inte följer vare sig regler eller kör på ett säkert sätt. En olycka behöver inte alltid ske för att man själv gör något fel, kör någon rattfull och rakt in i rumpan på ens bil så man tappar kontrollen på bilen eller på annat sätt blir illa skadad är det inte mycket man kan göra åt. En liten avskräckt känsla bär jag allt med mig efter kursen.

Intressanta och viktiga fakta jag fick med mig från kursen är hur viktigt det är att inte köra trött bakom ratten, det är olagligt precis som om man vore påverkad av alkohol och droger. Det är så lätt att glömma bort hur mycket trötthet egentligen påverkar en. 24 timmar utan sömn är som att köra med 0,8 promille alkohol i blodet. Det säger en hel del hur man borde tänka både en och två gånger innan man sätter sig bakom ratten alldeles för trött för att köra. Stress är inte bättre det och det kan ibland vara svårt att undvika beroende på situation, men djupa andetag och en sak i taget. Har man livliga barn med mycket energi kan jag tänka mig att det lätt blir ett stressmoment om barnen ställer frågor, skriker eller bråkar också. Åtminstone som alldeles ny förare! När man kör bakom en ratt är det helt enkelt att hitta ett lämpligt ställe att stanna på om det krävs eller lära sig att stänga av ljudet så ingen olycka sker istället.

Ikväll fick vi framförallt lära oss om LABC och det hittade jag information att läsa sig till om här om man är nyfiken kring vad det är. Det är ganska bra för alla att både läsa och veta då man är skyldig att stanna till vid en olycksplats, larma och hjälpa efter bästa förmåga. I och med att det är lätt att bli både rädd och osäker när en olycka har hänt så är just LABC förkortningen till hjälp. Kanske kommer man inte ihåg allt men åtminstone något att hålla fast i och tänka tillbaka till när man blir osäker.

Idag hade jag även en körlektion på förmiddagen men nu får jag chans att vila skallen från allt som har med bilar, vägar och trafiksäkerhet att göra tills nästa veckas lektion. Känns faktiskt välbehövligt med ett litet avbrott efter tre väldigt intensiva dagar. Nu får vi chans att även mysa upp och umgås lite tillsammans på eftermiddagarna/kvällarna hela familjen då jag och RT mest gått om varandra och turats om att ta hand om barnen.

 

(Visited 9 times, 1 visits today)

Lämna gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.