Recept på veganskt bondbröd

Det här ett recept från den klassiska kokboken ”Rutiga kokboken”, definitivt inte en vegansk kokbok så inget att springa för att köpa för den som är intresserad att laga mer vegansk mat hemma, men den har några bra recept som går att modifiera som de allra flesta recept. När man lagar vegansk mat går det oftast att följa traditionella recept men att man bara byter ut de animaliska produkterna så som mjölk, ägg och kött mot t.ex. havredryck, kikärtsspad och baljväxter.

Detta recept ger 2 mindre limpor på ca 500gr styck så är ni många i familjen så kan man med fördel dubbla receptet. Detta blir ett ganska ljust bröd men tack vare rågsiktet blir det lite grövre och får mer smak. Ett väldigt enkelt bröd som blir knaprigt på utsidan och mjukt inuti.

Ingredienser:
Vatten 5dl
Olivolja 2msk
Jäst 25 g
Salt 2tsk
Rågsikt 4dl
Vetemjöl 8dl
(Vatten alternativt havrevdryck för pensling)
(Vallmofrön alternativt sesamfrön)

Använd en stor bunke för att blanda ingredienserna i. Värm vattnet till 37 grader, känn med fingret och när du knappt känner att du doppar fingret i vattnet är det lagom. Lägg i oljan i vattnet och smula därefter ner jästen. Rör runt så jästen löser upp sig. Blanda ner saltet och rågsiktet. Till sist lägger du i vetemjölet. Degen ska lätt kunna arbetas med utan att klibba. Arbeta ut degen tills den är smidig och blank. Lägg tillbaks i bunken, strö över lite vetemjöl och täck över med en bakduk (en kökshandduk eller dyl). Låt degen jäsa i 1 timme.

När degen jäst klart så börja knåda den i bunken, ta sedan ut den och knåda den på en lätt mjölad arbetsbänk. Om det behövs knåda den med mera mjöl annars knåda på bara. Det är bra att knåda i alla fall 10 minuter då det blir ett mer luftigt bröd om man knådar på ett tag. När du knådat klart dela degen och forma den till 2 knubbiga limpor. Strö lite rågsikt över bröden och låt dem jäsa på plåt (med bakplåtspapper eller som är smord) och låt dem jäsa utan bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.

När bröden jäst klart så skåra dem med en vass kniv, dra kniven snabbt och ganska djupt 3-4 gånger. Pensla gärna med lite vatten eller havremjölk så får brödet mer färg. Det går med fördel att strö lite sesamfrön eller vallmofrön över brödet om man tycker det är gott.

Ställ in plåten i nedre delen av ugnen och grädda bröden i 200 grader ca 30 minuter. Låt sedan kallna utan bakduk.

Om man tycker det är gott kan man även krydda brödet med 1 msk kummin när man blandar ner saltet och rågsiktet. Självklart går även andra kryddor så som anis och fänkål bra också. Allt efter smak!

(Visited 13 times, 1 visits today)

Lämna gärna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.